Tanya Domi: Bidenova administracija će biti mnogo više angažirana na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Tanya Domi: Bidenova administracija će biti mnogo više angažirana na Balkanu
Foto: Twitter / Tanya Domi

Tanya Domi, ugledna profesorica sa Sveučilišta Columbia i bivša glasnogovornica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, živi svjedok novije bosanskohercegovačke historije, kazala je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da je izborom Joea Bidena za novog američkog predsjednika i Kamale Harris za potpredsjednicu, Amerika praktično "izbjegla metak i egzistencijalnu prijetnju svojoj demokraciji".

Piše: Faruk Vele

"Povijesni odaziv birača pokazuje da 'sjeverna istina' uzmiče pred nadom i obećanjem svjetlije budućnosti. Sada je vrijeme da se vratimo na posao. Nemamo vremena za gubljenje, kako u našoj zemlji, tako i u procesu popravljanja odnosa sa saveznicima širom svijeta", istakla je profesorica Domi.

Odgovarajući na pitanje šta bi izbor Bidena mogao predstavljati za Bosnu i Hercegovinu i region, profesorica Domi ističe:

"Izbor Joea Bidena će, također, označiti povratak temeljito upućenog američkog političara u Ovalni ured. On o Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu zna više od bilo kojeg predsjednika, još od Billa Clintona, koji je na dužnosti bio prije 28 godina.

Posljednje putovanje u region Biden je imao u jesen 2016. godine, kao potpredsjednik. Bio je energičan zagovornik američke intervencije tokom bosanskog rata. Pretpostavljam da će vanjska politika Bidenove administracije biti mnogo više angažirana na Balkanu, kao partner s Europskom unijom i vjerojatno će pozorno obratiti pozornost na linije rascjepa koje je Rusija poticala u Bosni i drugdje u regionu", zaključila je profesorica Domi.

Američka televizijska mreža CNN, kao i AP, javili su večeras da je s pobjedom u saveznoj državi Pensilvaniji, Joe Biden definitivno osvojio dovoljno elektorskih glasova da već sada može biti proglašen predsjednikom SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije