Gjenero: Veliki dan za euroatlantizam, mi na Balkanu imamo razloga za veselje

1
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Veliki dan za euroatlantizam, mi na Balkanu imamo razloga za veselje
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Danas je veliki dan za euroatlantizam, koji je s Bidenom opet živ, kazao je za portal Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero, komentirajući informaciju da je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa na američkim izborima, i da će u januaru postati 46. predsjednik Sjedinjenih Država!

Piše: Faruk Vele

Putinove pristalice

Biden je pobijedio izborom u Pennsylvaniji osvojivši i njenih 20 elektorskih glasova.

Gjenero za Radiosarajevo.ba govori šta će pobjeda Bidena značiti za Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

"Na Balkanu se pred ove američke predsjedničke izbore vjerojatno jasnije nego igdje drugdje vidjela razlika između pristaša demokratskog uređenje, mira i stabilnost s jedne, i kaosa, utjecaja protudemokratskoga autoritarnog režima Vladimira Putina s druge strane ", kaže nam Gjenero.

Odnos prema američkim predsjedničkim kandidatima bio je jasan lakmus papir.

"Zagovornici europeizacije i atlantizma odreda su snažno podupirali Bidena i strahovali da bi novi mandat Donalda Trumpa mogao definitivno srušiti sustav kolektivne sigurnosti u Europi.

Oni koji se oslanjaju na Putina i gledaju kako bi 'nešto ulovili', kako bi oteli tuđi teritorij, kako bi na rubu Europe održali na životu ambicije teritorijalnog proširenja, pomoću provincijalne kopije Putinova modela 'Ruskog svijeta', odreda su se opredjeljivali za Trumpa", ističe sagovornik portala Radisoarajevo.ba.

Najgroteskniji su, dodaje, hrvatski nacional-boljševici koji se u javnosti pokušavaju predstaviti kao klerikalci.

"Njihova agenda, naravno, temelji se na 'velikodržavnom projektu', za kojeg znaju da ga ne smiju otvoreno propagirati, ali zato napadaju atlantizam, europska načela dobrog susjedstva, koncept država zasnovanih na vladavini prava, koje jedna drugoj osiguravaju sigurnost. Ti kvaziklerikalci Joea Bidena, skromnog obiteljskog čovjeka, aktivnog vjernika, katolika, umjereno konzervativnog, ali pametnog, obrazovanog, otvorenog, označavali su za sotonu i izdajnika.

S, druge strane, razbludnika koji živi u trećem braku, nad glavom mu vise procesi za seksualno uzmeniravanje, osobu dvojbenog morala, isticali su kao uzor, zamalo sveca, a vjerojatno i, po njihovu mišljenju, primjerenijeg kandidata za Papu od pape Franje", primijetio je Gjenero.

Trump će pobjeći iz SAD-a

Počnimo širiti vijest, Trump danas odlazi, poručio je Gjernero.

"U krivu su oni koji strepe da je protudemokratski populizam pokazao da je jak, i boje se da će Trump i trumpizam i dalje utjecati na američku i svjetsku politiku. Trump će se u narednom razdoblju baviti prije svega time kako da ne završi u zatvoru, i vjerojatno će i napustiti SAD, a njegovi će sljedbenici ostati izgubljeni, obezglavljeni. Biden, umjeren, miran, koncilijantan, s mrežom prijateljstva među racionalnim republikancima, koji su nakon Trumpova poraza počeli izlaziti iz sjene, sjajan je tranzicijski Predsjednik. Bez radikalizma, bez revanšizma, sposoban okupiti cijelu naciju, ali i cijeli slobodni svijet", rekao je Gjenero.

Ključni lideri Zapadne Europe, poput gospođe Merkel, danas su jednako sretni kao i Bidenovi najbliži.

"Mi na Balkanu imamo više razloga za veselje od drugih. Biden razumije Balkan i točno zna kakvu je štetu na ovom prostoru Trump napravio. Vrijeme pred nama nije vrijeme brzih rješenja, ali je vrijeme u kome će se brzo vratiti ravnoteža koju je Trump ugrozio", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije