Joe Biden svojevremeno je razgovarao s Titom - evo o čemu su pričali

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden svojevremeno je razgovarao s Titom - evo o čemu su pričali
Foto: Twitter / Biden i Tito

Joseph Joe Biden danas je i službeno proglašen pobjednikom izbora za američkog predsjednika.

U januaru će biti inauguriran u Bijelu kuću, s punih 78 godina, kao najstariji američki predsjednik u historiji u svom prvom mandatu.

Nedavno su mediji u široj regiji kao zoran dokaz njegove vremešnosti izvukli Bidenovo svojedobno druženje s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom.

Kao senator iz Delawarea, naime, aktualni je Trumpov rival bio član delegacije bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, koja je na čelu s čuvenim diplomatom Averellom Harrimanom 1979. doputovala na pogreb ideologa jugoslavenskog samoupravnog sistema Edvarda Kardelja.

Tom se prilikom Biden uspio upoznati s Titom te je zajedno s Averellom Harrimanom s njim razgovarao oko dva sata. Tito i Harriman govorili su o Drugom svjetskom ratu i razmjenjivali stavove o komunizmu i Staljinu, prisjećao se poslije Biden, a s vremena na vrijeme Harriman bi dobacio: "Reci mu što mladi o svemu misle, Joe!"

Na internetu se pojavilo i navodno pismo koje je Biden poslao Titu, čiju autentičnost nismo mogli potvrditi:

Pismo Joe Bidena - undefined

Foto: Twitter: Pismo Joe Bidena

Neki srbijanski tabloidi nedavno su ovaj historiji susret dana prezentirali u svjetlu umobolno-urotničkih konstrukcija po kojima su Tito i Biden još tada, davne 1979., kovali svoje globalne planove protiv Srba, piše SD. Nije tajna da mediji pod Vučićevom kontrolom otvoreno navijaju za Bidenova konkurenta Trumpa i da mu priželjkuju još jedan mandat, premda je (ili baš zato) demokratski predsjednički kandidat izniman poznavatelj stanja i odnosa u našoj regiji, kao i čitavoj istočnoj Europi.

Biden je diplomatski veteran koji je naše krajeve pohodio na desetke puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije