Jasmila, Lana i ostala raja: Oni su nam donijeli najljepše vijesti - kada je najteže

3
Radiosarajevo.ba
Jasmila, Lana i ostala raja: Oni su nam donijeli najljepše vijesti - kada je najteže
Foto: Radiosarajevo.ba / Pogledajte ljepšu stranu BiH!

U moru tuge i groznih istina, ovih dana, kao kakav dašak svježeg zraka ili Božji blagoslov, stižu dobre vijesti - hrabri i uspješni Bosanci i Hercegovci čine naciju ponosnom!

Piše: Faruk Vele

Dobre vijesti minulih sedmica donose filmaši, matematičari, plivači, rukometaši, nogometaši, košarkaši...

Informacija da je da je bosanskohercegovački kandidat Quo vadis, Aida?, film naše rediteljice Jasmile Žbanić, ušao na konačnu listu najboljih ostvarenja van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscar, oduševila je građane Bosne i Hercegovine ovdje i diljem svijeta, ali i sve iskrene prijatelje naše zemlje i njezinih ljudi.

"Nema mišljenja o nominaciji. Ima samo radost i sreća. Divna vijest u ovim tmurnim vremenima", kazat će medijima ovim povodom Danis Tanović, koji je - "za Bosnu" - zlatni kipić donio prije skoro dvije decenije, i ispisao historiju.

Čestitke i pohvale ekipi Quo vadis, Aida? dolaze sa svih strana (političarima ovdje nema mjesta!), iako Jasmila i njezina ekipa najbolje znaju kroz kakav s pakao prošli dok su snimali ovo istinsko remek-djelo koje će učiniti da patnja žrtava genocida u Bosni i Hercegovini nikada ne bude zaboravljena. Uz osnovnu poruku: "Nikada više". Ne samo u Bosni, već i diljem svijeta.

Ovu vijest građani građani naše zemlje su dočekali u redovima – da li za ljekarsku pomoć pred domovima zdravlja i COVID ambulantama, ili, pak, na šalterima za prijavu dženaza i sahrana svojih najmilijih, onih koji nisu dočekali da naša vlast dopremi vakcine koje bi nas zaštitile.

Upravo zato su ove pobjede velike kao sve bosanske planine.

Jasmila, ali i drugi uspješni, hrabri i mladi ljudi, učinili mnogo da ova zemlja i njezini građani vide makar tračka svjetlosti u tunelu očaja - iz kojeg kao da nema izać'...

Lana Pudar – plivačka kraljica

Među onima koji su naciju učinili ponosnom jeste plivačka kraljica - Mostarka Lana Pudar.

Zlatnim slovima je ispisala bh. i svjetsko plivanje.

Njen snimak iz Beograda ruši sve rekorde, baš onako kako je mlada mostarska plivačica na takmičenju koje je održano u Srbiji, oborila državni rekord te ostvarila olimpijsku A normu na 100 metara delfin za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju.

Posebno je bio ponosan Lanin tata, legendarni golman Veleža, Velibor Pudar koji će kazati da je njegova kćerka čudo.

Lana hrabro i ponosno ide dalje!

Do medalje i intoniranja himne Bosne i Hercegovine u zemlji izalazećeg sunca.

Furiozni košarkaši

Košarkaška reprezentacija BiH je krajem februara furiozno okončala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

U susretu posljednjeg kola, odigranom i latvijskoj Rigi, izabranici Vedrana Bosnića su savladali Bugarsku sa 80:61.

Izabranici Vedrana Bosnića su ostvarili pet pobjeda i poraz u okviru kvalifikacione grupe H, te su osigurali prvo mjesto u konkurenciji reprezentacija Grčke, Latvije i Bugarske.

Zmajice za ponos Bosne

Nešto ranije, početkom prošlog mjeseca, i košarkašice Bosne i Hercegovine ostvarile su historijski sportski uspjeh plasiravši se poslije 22 godine na Europsko prvenstvo.

Iz cijele Bosne i Hercegovine su stizale čestitke.

"Svi mi u Bosni i Hercegovini ponosni smo zbog njihove hrabre i požrtvovane igre, jer su košarkašice ostvarile san svake reprezentacije pružajući maksimum na košarkaškom terenu", jedna je od brojnih čestitki.

Historijski podvig futsal reprezentacije

I futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji plasirala se na Europsko prvenstvo.

Nakon pobjede na Rumunijom (5:0) selektor i reprezentativci Bosne i Hercegovine nisu krili oduševljenje zbog plasmana na Euro.

Izabranici Ive Kreze nakon četiri odigrana kola imaju maksimalnih 12 bodova i nedostižni su na prvom mjestu grupe 4. Bravo momci!

Rukometaši na putu za EP

Odlični rukometaši Bosne i Hercegovine u Bugojnu, koje se Zmajevima pokazalo sretnim i odličnim domaćinom, nadigrali su Austriju. Rukometna reprezentacija naše zemlje je u nedjelju navečer ostvarila važnu pobjedu rezultatom 27:21.

S ovom pobjedom naši su došli do drugog trijumfa u kvalifikacijama i ostali u utrci za plasman na Europsko prvenstvo.

Iz naše grupe na Euro se već plasirala Njemačka, a drugog putnika ćemo dobiti u duelima sa Austrijom i Estonijom. Bosna i Hercegovina je trenutno na drugom mjestu sa četiri boda.

Selektor Ivica Obrvan preporodio je naš tim i na putu je da zabilježi novi veliki uspjeh našeg rukometa.

Amel u evropskom vrhu

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, ponovo je 7. marta obradovao naciju, te je poljskom Torunu osvojio peto mjesto u utri na 800 metara.

Prvo i drugo mjesto osvojili su Poljaci Dobek (Tuka ga pobijedio u polufinalu) i Dobrowski, dok je Britanac Webb bio treći.

Tuka je ostvario vrijeme 1:47.37 minute, što je bilo dovoljno za peto mjesto.

Tuka je aktuelni svjetski viceprvak na otvorenom, a 18. februara ove godine već je nastupio na mitingu u dvorani u Torunu te s rezultatom 1:46.35 bio šesti.

Stefanov juriš u pobjedu

Stefan Ćuković, atletičar Sarajeva i reprezentativac Bosne i Hercegovine 25. februara je na mitingu u Beogradu oborio dvoranski rekord BiH u trci na 1.500 metara, kojeg je postavio slavni Vinko Pokrajčić u Beču još 1979. godine.

Ćuković je trku istrčao u vremenu tri minuta, 47 sekundi i 47 stotinki, osvojivši treće mjesto, što je bilo dovoljno da ”sruši” rekord star 42 godine, kada je Pokrajčić trčao 3:48,20.

"Svako sanja da bude najbolji u svojoj državi. San mi se ostvario jer sam postao rekorder Bosne i Hercegovine. Težio sam tome u posljednje vrijeme. Trud i rad su se isplatili", rekao je 23-godišnji Ćuković.

U ovim danima kada je mnogima teško, kada su naši najmiliji umiru ili teško boluju, jedino što može pružiti kakvu-takvu utjehu jeste nada da dolazi bolje sutra. Tu nadu nam daju nam daju hrabri sinovi i kćeri ove zemlje, mladi i oni nešto stariji, koji nam svojim ogromnim zalaganjem, često u nemogućim uvjetima, pokazuju kako veliki možemo biti – kada je najteže.

Zlatni matematičar Ervin Macić

Uspjehe mladi iz Bosne i Hercegovine nižu i u nauci. Deveti Europski matematički kup bio je i u znaku BiH. Zlatnim slovima u historiju takmičenja u oblasti matematike upisao se naš sugrađanin Ervin Macić.

Ovaj srednjoškolac, u juniorskoj diviziji među 257 učenika plasirao se na deveto mjesto što je donijelo zlato Bosni i Hercegovini.

Ervin je već bio učesnik ovog prestižnog takmičenja.

Prvi put nije bilo većeg uspjeha, u drugom pokušaju je osvojena treća nagrada dok se treći put domogao zlata, što ga je dovelo do najboljeg rezultata od svih takmičara iz naše države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije