Istražili smo: Da li će građani BiH i ove godine dobiti turističke vaučere za odmor?

0
A. Čančar
Istražili smo: Da li će građani BiH i ove godine dobiti turističke vaučere za odmor?
Foto: M.M./Radiosarajevo.ba / Neretva / Mostar

Nakon što su prošle godine građanima na raspolaganju bili vaučeri u vrijednosti od 200 KM za subvenciju putovanja unutar Bosne i Hercegovine, istražili smo da li će i ove godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijeti istu odluku.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obratila se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa pitanjem 'Da li će i ove godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine davati podsticaj za razvoj domaćeg turizma?'

Iz nadležnog ministarstva su pojasnili su da je federalnog budžeta za direktnu pomoć građanima, ali i turističkom sektoru, prošle godine izdvojena dva miliona KM.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Taj projekat nastao je kao odgovor na izazove s kojima su se susreli turistički djelatnici, ali i građani tokom pandemije COVID-19. Vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i privredi, a vaučeri su bili jedna vrsta pomoći za građane.

"U 2022. godini Federalno ministarstvo okoliša i turizma vršilo je promociju turističke ponude Federacije BiH subvencioniranjem turističkih paket aranžmana građanima Federacije BiH/domaćim turistima, putem vaučera, sa ciljem da se uz digitalizaciju sektora, pomogne građanima Federacije BiH da otkriju ljepote domaćih turističkih destinacija", pojasnila je Edina Đonko, stručni savjetnik za izradu strateških planova u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Večernja šetnja Sarajevom
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Večernja šetnja Sarajevom

Kako ističe, dodjelom vaučera za koje je prošle godine ukupno izdvojeno 2 miliona KM, pružena je pomoć stanovništvu, hotelima u kojima su boravili naši građani, lokalnim zajednicama, te je na taj način produžena i turistička sezona.

Seosko domaćinstvo Čardaklije: Raj za dušu i tijelo

Seosko domaćinstvo Čardaklije: Raj za dušu i tijelo

Građani su mogli iskoristiti vaučere preko sljedećih platformi 'eKupon', 'Citydeal flyfly travel' i 'Linden' (platforma odmoriubih) prilikom kupovine turističke usluge u FBiH

Nakon pitanja čitatelja o tome da li će i ove godine Vlada FBiH obezbijediti sredstva za vaučere, istražili smo i pitali nadležno ministarstvo sljedeće: "Da li će građanima i ove godine biti dostupni vaučeri za subvenciju troškova odmora u Federaciji BiH?"

Japodski otoci
M. Mulić: Japodski otoci

"U 2023. godini u Budžetu Federacije BiH za Tekući transfer za razvoj turizma predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 2 miliona KM. Međutim, Vlada Federacije BiH kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma su u obavezi provoditi i druge strateške ciljeve utvrđene Strategijom razvoja Federacije BiH 2021. - 2027. godine, te planovima i programima rada, tako da će Vlada Federacije BIH u narednom periodu razmatrati programe poticaja u oblasti turizma za 2023. godinu", odgovorili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma za Radiosarajevo.ba.

Bihać: Grad u koji dođete kao gost, a odete kao prijatelj

Bihać: Grad u koji dođete kao gost, a odete kao prijatelj

Podsjećamo, vaučeri su prošle godine građanima bili dostupni za korištenje od 31. jula do 31. decembra. Minimalan iznos za uplatu bio je 250 KM, kako bi se ostvarila subvencija od 200 KM.

Turistički vaučeri za građane RS-a

Iako je projekat turističkih vaučera u RS u prethodne dvije godine naišao na masovnu podršku građana i turističkih radnika, ove godine nedostaju sredstva za njegovu realizaciju.

Za ovaj projekat sada postoje zakonski uslovi, jer je Narodna skupština RS još u februaru 2023. godine usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u RS-u, ali sredstva za ove namjene nisu planirana u ovogodišnjem budžetu.

Kako je ranije istaknuto iz Ministarstva trgovine i turizma RS, usvajanjem ovog Zakona obezbjeđuje se pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima RS-a, koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda. Donesenim zakonskim rješenjem turistički vaučeri propisuju kao moguća, a ne obavezna mjera Vlade RS-a za subvencionisanje turističke privrede u Srpskoj.

"Uzimajući u obzir da je Budžet usvojen krajem godine, a da je navedeni zakon usvojen i stupio na snagu tek u ovoj godini, sredstva za ove namjene nisu planirana u ovogodišnjem budžetu Ministarstva trgovine i turizma. Još uvijek ne raspolažemo informacijom da li će kroz rebalans budžeta ili na neki drugi način biti obezbijeđena sredstva za realizaciju projekta u ovoj godini, te ne možemo govoriti o konkretnim datumima nastavka realizacije ovog projekta”, rekli iz Ministarstva trgovine i turizma.

Građanima RS-a u prethodne dvije godine izdato je ukupno 65.857 turističkih vaučera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije