Seosko domaćinstvo Čardaklije: Raj za dušu i tijelo

0
M. Mulić
Seosko domaćinstvo Čardaklije: Raj za dušu i tijelo
M. Mulić / Čardaklije

Nedaleko od Bosanskog Petrovca, u selu Vrtoče, smješteno je seosko domaćinstvo „Čardaklije“. Ovo idilično i mirno domaćinstvo izgradila su braća Zoran i Zdravko Radošević.

Ukoliko tražite odmor daleko od gradske vreve i savremenih tehnologija, ovo domaćinstvo je idealan izbor. Ovdje vašu stresnu svakodnevnicu možete zamjeniti za uživanje u prirodi.

Možete da pohađate školu gljivarstva, idete na foto safari, da splavarite na Uni. Domaćinstvo organizuje i zabavno-edukativne izlete za djecu i odrasle.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Za ljubitelje aktivnog odmora, „Čardaklije“ su spremile mnogo toga. Možete da uživate u jahanju konja, da se vozite fijakerom, konjskim kolima, biciklom, ili da planinarite.

Čardaklije
M. Mulić: Čardaklije

U pripremi su i turistički paketi koji će uključivati vožnju električnim biciklom 14 kilometara šumskim putem do rijeke Une u Kulen Vakufu, odakle će se dalje nastaviti čamcem do Štrbačkog buka, a poslije toga konjima do starog grada Bjelaja.

Nadaju se da će u bliskoj budućnosti završiti i izgradnju zaseoka u kojem bi korisnici ovih turističkih paketa mogli iskusiti i spavanje na slami.

Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

Čardaklije
M. Mulić: Čardaklije

Ovo seosko domaćinostvo pruža i mogućnost upoznavanja sa starim, tradicionalnim zanatima poput tkanja, kovanja, vunovlačanja, a sve to s ciljem da se oživi tradicija i promoviše bogatstvo različitosti ovih krajeva.

Centralni objekat u domaćinstvu je Gostinjska kuća. U prizemlju gostinjske kuće je smještena konoba koja poslužuje isključivo domaću hranu i piće. U ponudi su domaći sokovi od zove, drenjaka, jabuka i naravno prava bosanska kafa poslužena u džezvi.

Čardaklije
M. Mulić: Čardaklije

Posebnu pažnju u selu privlači Čardak, u kojem se meso i mlijeko prerađuju na tradicionalan način. Tu je još i kuhinja i pekara u kojima se pripremaju hljeb i peciva od ražličitih vrsta brašna.

Kako nam je istaknuo ljubazni domaćin Zoran, u selu postoji i edukativno-ekološki centar, u kome se predstavlja proizvodnja pekmeza od šipka i šljiva, sok od zove i drenjaka, raznih vrsta čajeva, ali i tekstila od vune. Sve to u cilju očuvanja običaja i starih vrijednosti.

Projekt "Neispričane priče" sufinansiran je od strane Vlade Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije