Japodski otoci: Očaravajuća oaza mira na rijeci Uni

1
M. Mulić
Japodski otoci: Očaravajuća oaza mira na rijeci Uni
M. Mulić / Japodski otoci, prozirna kupola

Dobrodošli na otoke čija ljepota nema konkurenciju i gdje cvrkut ptica i žubor rijeke Une prave ambijent u kojem ćete odmoriti sva vaša čula.

Japode čini pet ada (riječni otok, op.a.) koji su povezani drvenim mostićima, a gledani iz zraka savršeno kreiraju oblik srca, u čijem središtu je smaragno zelena rijeka Una.

Smješteni su u naselju Račić nadomak Bihaća i dio su kulturno–arheološkog područja.

Japodski otoci
M. Mulić: Japodski otoci

Naime,  Japodi - po kojima su otoci dobili ime - predstavljaju grupu ilirskih plemena, koji su tokom srednjeg vijeka nastanjivali područje Bihaćke doline i okolinu rijeke Une.

Na adama Japodskih otoka nalazi se restoran i beach bar gdje tokom ljetnih mjesci možete da uživate u kinu pod otvorenim nebom. Tu je i veliki prostor za kampovanje. U skladu s prirodom, svi su objekti pretežno drveni.

Spavajte na drvetu ili u luksuznoj kupoli

Uz sve ljepote koje nudi ovo otočje, posebno oduševljenje i doživljaj stvara smještaj koji se tamo može unajmiti. Kućica na drvetu nas je posebno očarala i vratila u bezbrižne dane djetinjstva.

Japodski otoci, kućica na drvetu
M. Mulić: Japodski otoci, kućica na drvetu
Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

Osim nje, tu su i dvije prozirne kupole od kojih svaka ima vlastitu plažu, a brzaci koji kraj njih protiču, u ljetnim mjesecima će kupanje na Uni učiniti nezaboravnim.

Ukoliko ništa od navedenog nije po vašem ukusu, ovdje jednostavno možete doći s vlastitim šatorom.

Japodski otoci
M. Mulić: Japodski otoci

Japodski otoci idealan su odabir za porodični, romantični, ali i odmor s društvom. Dok će se djeca moći zabavljati raznim igrama poput nogometa, badmintona ili slaganja kula u pijesku, na ostale avanture često se odlučuju društva ili oni koji s društvom nešto slave.

Biciklo je savršeno prevozno sredstvo za istraživanje ovog mjesta, a sve rute možete obići i s vodičem. Tu je i foto safari džipovima, koji vam od srca preporučujemo, jer Japodski otoci su naslonjeni na Nacionalni park Una, a tu je toliko toga za istražiti i vidjeti.

Japodski otoci
M. Mulić: Japodski otoci

Za one malo odvažnije, rafting ili kanu safari na Uni, te ostale riječne avanture poslužit će kao dobra sportsko-adrenalinska kombinacija za nezaboravnu zabavu.

Projekt "Neispričane priče" sufinansiran je od strane Vlade Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije