Eko selo 'Semešnica': Raj za dušu i oči

0
M. Mulić
Eko selo 'Semešnica': Raj za dušu i oči
M. Mulić / Eko selo "Semešnica"

Obilje čiste, nezagađene vode, svjež zrak, životom bogate šume, krunisane povratkom kolonija razigranih dabrova, pravi su raj za dušu i oči, a sve to nudi eko selo „Semešnica“ koje se nalazi u blizini Donjeg Vakufa.

Ovaj turistički biser prostire se na 11 dunuma, tu je 19 bazena sa potočnom i kalifornijskom pastrmkom i mrijestilištem. U sklopu eko sela nalaze se i bungalovi za spavanje, restoran, ribnjak i mnoštvo životinja koje se slobodno kreću po istom.

Konji, magarci, patke, ptice, koke, paunovi, pa čak i labudovi učiniće vaš boravak ovdje posebnim, a najmlađima boravak u ovom selu nezaboravnim.

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Rijeka Semešnica lijeva je pritoka Vrasa, a toliko je čista da su se tu ponovo nastanili dabrovi, i to vrsta koja je ugrožena širom Evrope.

Eko selo
M. Mulić: Eko selo "Semešnica"

Kako je Semešnica natprosječno hladna većinu godine, pastrmka iz kristalno čistih bazena je posebno masna, što je čini nutritivno atraktivnom zbog bogatstva omega 3 masnim kiselina.

Pored ribe, gastronomska ponuda restorana bazira se isključivo na domaćoj hrani, kao što su uštipci od heljde koji se poslužuju s domaćim kajmakom i sirom, te razni prirodni sokovi koji se brižno pripremaju tokom cijele godine.

Stolac,  biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Stolac, biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Eko selo
M. Mulić: Eko selo "Semešnica"

Bogata fauna je svakako nešto što privlači najviše pažnje najmlađih posjetilaca, dok one starije, osim naravno same prirode, više privlači arhitektura objekata koji su građeni u autentičnom bosanskom stilu.

Fasada na ovim objektima je rađena od sedre i to je najbolja toplotna i zvučna izolacija. Namještaj je pravljen po narudžbi od paljenog drveta. Krov je pokriven šindrom, a u pitanju je neobrađena ručno cijepana šindra. Ovdje je zapravo sve ručno pravljeno.

Boravkom u ovom selu, uvjerili smo se da su priroda i čovjek ovdje u savršenoj harmoniji. Ljubazni domaćini, čist zrak, žubor voode i pjesma ptica učiniće da se što prije poželite vratiti ovom mjestu.

Projekat "Neispričane priče" sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije