Ispratili 341. generaciju Behram-begove medrese: Svjetlo vjere, pokornosti i morala

Anadolija
Ispratili 341. generaciju Behram-begove medrese: Svjetlo vjere, pokornosti i morala
Svečanom akademijom održanoj u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je obilježen ispraćaj 341. generacije maturanata tuzlanske Behram-begove medrese. U ovoj generaciji školovalo se 114 učenika, odnosno 58 muških i 56 djevojaka.

"Ovo je jedna niska bisera koja će se nakon četiri godine školovanja u Behram-begovoj medresi rasuti širom svijeta i svijetliti svjetlom vjere, pokornosti i morala", istaknuo je dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu.

Čestitajući završetak srednjoškolskog obrazovanja učenicima i njihovim porodicama, Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, također je čestitao i svim ljudima koji cijene rad ove ustanove na polju odgoja, obrazovanja, razumijevanja i podsticanja dobra.

"Behram-begova medresa je medresa koja svojim radom u novoostvarenom kompleksu u optimalnim uslovima za rad daje vrhunske rezultate. Zasigurno vam je poznato da je Behram-begova medresa u rangiranju srednjih škola u Tuzlanskom kantonu već desetak godina najbolja ili jedna od najboljih škola", izjavio je Eminović.

Amina Sinanović iz Kalesije i Abdulah Haušić iz Tešnja učenici su generacije.

Oni smatraju da je školovanje u medresi imalo velikog utjecaja na razvoj njihove ličnosti.

"Školovanje u Behram-begovoj medresi otvorilo mi je mnoga vrata, jer sam u svemu onome što pruža ova ustanova imala priliku baviti se brojnim aktivnostima i pronaći ono u čemu sam najbolja i što najviše volim, a pomoglo mi je i u vjerskom dijelu mog života", smatra Amina, koja namjerava upisati Primijenjenu matematiku u Sarajevu.

Abdulah je u trećem razredu stekao titulu hafiza, na što je naročito ponosan.

Što se tiče studija, on još uvijek razmišlja o nekoliko mogućnosti.

"Sve su u sferi i poljima koja mene zanimaju i za koja imam afinitete, tj. islamske nauke i međunarodni odnosi", izjavio je Abdulah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije