Održan prvi virtualni čas u Trećoj gimnaziji u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Održan prvi virtualni čas u Trećoj gimnaziji u Sarajevu
/ FOTO: Treća gimnazija Sarajevo
Prvi virtualni čas u sarajevskoj Trećoj gimnaziji održan je u srijedu.

Ova škola je u sklopu projekta "Građanin" na kojem se predstavila s temom Napredne tehnologije-napredna budućnost, pokrenula inicijativu za održavanje časova na kojima će se staviti akcenat na osvježavanje nastavnog procesa upotrebom naprednih tehnologija.

Prvi koji su imali mogućnost iskusiti ovakav poboljšan način rada bili su učenici društvenog izbornog područja III-7 odjeljenja i to na času geografije.

U skladu sa nastavnim planom i programom, učenici i njihov profesor Abid Zukić, imali su zadatak obraditi temu iz oblasti regionalne geografije, odnosno upoznati se sa osnovnim priorodno-geografskim i društvenim odlikama NR Kine.

Radeći u grupama, oni su prikupljali različite informacije i zanimljivosti o prosotrnom razmještaju stanovnika, privredi, ali i bogatoj historiji najmnogoljudnije zemlje svijeta, koristeći se kako standardnim udžbenicima, atlasima i enciklopedijama, tako i upotrebom njihovih mobilnih aparata, u svrhu pronalaženja ažurnih i interesantnih činjenica o nastavnoj temi.

Potom su isprobali inovativne naočale koje je napravila Sekcija CIVITAS za posmatranje 360° panorame Shangaja i Kineskog zida, koja omogućava skoro potpuni doživljaj stvarnosti i posjete ovim popularnim destinacijama.

"Utisci naših učenika su zaista bili izvrsni. Oni su bili fascinirani kako se na jednostavan i kreativan način bez puno finansijskih sredstava mogu obogatiti predavanja, te se učiniti jednako edukativnim, ali i zabavnim, što ih svakako dublje urezuje u pamćenje.

Pozitivne kritike na ovakav način održavanja nastave imao je i profesor Zukić, koji je naglasio da se treba usmjeriti pažnje ka upotrebi moderne tehnologije na časovima, jer to učenicima dodatno približava zadane teme, ali ih i dodatno čini zainteresovanima za rad na časovima", rekao je profesor Igor Smiljanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije