Konaković o reformi zdravstva: Ovako skup sistem ne postoji nigdje u regiji!

Radiosarajevo.ba
Konaković o reformi zdravstva: Ovako skup sistem ne postoji nigdje u regiji!
Fena / Elmedin Konaković
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na svom je Facebook profilu komentirao jednu od gorućih tema proteklih dana u Kantonu - reformu zdravstva.

Njegov komentar objavljujemo u cjelosti:

"Kanton Sarajevo ima 13 javnih ustanova u zdravstvu. 13 direktora, sekretarica, računovođa, pravnika (mnogo više od 13), upravnih odbora.

Tako glomazan i skup aparat ne postoji nigdje u BiH, ne postoji ni u regionu.

Liste čekanja su velike, čak i za najosnovnije preglede.

Uradili smo prvi put registar kadrova, opreme i prostora. Informacije su zabrinjavajuće. Nismo na specijalizacije slali one koje smo trebali, tako je bilo godinama, slali su se oni koji su mogli izlobirati specijalizaciju. Tako danas imamo deficit nekih kadrova, pedijatara recimo nedostaje veliki broj.
Imamo četiri različite medicine rada.

Imamo i jednu instituciju koja je u nadležnosti Federacije, finansira je Kanton.

Reorganizacija zdravstvenog sistema podrazumijeva ukidanje direktorskih pozicija, manji broj ustanova i upravnih odbora, jasno razgraničen sistem pružanja zdravstvenih usluga primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Policajci će i dalje imati svoj odvojeni sistem, njihov posao to zahtijeva, djeca se neće miješati sa starijim, imat će odvojene ambulante i čekaonice. Trudnice će imati uslugu organiziranu na mnogo više punktova, studenti ne moraju dolaziti iz Nedžarića na Koševo, imat će i u Studentskom domu mogućnost pregleda, stomatološke usluge nisu upitne.

Timovi porodične medicine koji trenutno imaju manji broj kartona od propisanih normativa će preuzeti dio posla od timova koji imaju mnogo veći broj pacijenata.

Politički pamfleti i izjave direktora koji to više neće biti, notorne su izmišljotine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije