Imunobiolog objasnio: Kako spriječiti još opasnije varijante koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Imunobiolog objasnio: Kako spriječiti još opasnije varijante koronavirusa
Foto: Screenshot / Senad Divanović

Kako se stvaraju i po čemu se razlikuju nove varijante koronavirusa od originalnog virusa, te kako se može spriječiti nastajanje još opasnijih varijanti, objašnjava imunobiolog dr. sci. Senad Divanović u zadnjoj epizodi serijala "60 sekundi o koroni".

Senad Divanović je završio studiji biologije na DePauw Univerzitetu u SAD. Doktorirao je molekularnu i razvojnu biologiju na Cincinnati Univerzitetu u SAD. Trenutno radi kao profesor i istraživač u Medicinskom Centru Cincinnati Dječije Bolnice. U svom istraživačkom radu izučava vezu između zaraznih i metaboličkih bolesti.

"Svi virusi, pa tako i koronavirus, vremenom se mijenjaju i to kroz proces spontanih i konstantnih mutacija. Većina mutacija nema efekta na sam virus. Međutim, što se virus više širi, šanse da nastanu mutacije koje će promijeniti strukturu i ponašanje virusa se povećavaju. Na ovaj način su nastale i nove varijante korona virusa identifikovane u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu.

Dostupni podaci pokazuju da prenosivost nekih od novih varijanti koronevirusa može biti veća od 50 odsto u poređenju s originalnim virusom. Ovo predstavlja problem jer ubrzano širenje virusa dovodi do povećanog broja oboljelih, a samim tim i veće opterećenosti zdravstvenih sistema.

Efektnost trenutno dostupnih vakcina na infekcije novih varijanti koronavirusa se još utvrđuju, uz bojaznost da bi pojave dodatnih mutacija mogle promijeniti funkciju virusa i uticati na efikasnost vakcina. Iz tih razloga, pored mjera predostrožnosti, vakcinisanje je jedan od glavnih načina da zaustavimo širenje i stvaranje novih mutacija i varijanti koronavirusa“, kaže dr. sci. Senad Divanović.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom "60 sekundi o koroni".

Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije