Humanitarna utrka za prvu 3D taktilnu slikovnicu za slabovidnu djecu

1
Radiosarajevo.ba
Humanitarna utrka za prvu 3D taktilnu slikovnicu za slabovidnu djecu
Oficijelni vizual / Najava humanitarne utrke za slikovnicu

Humanitarna utrka „Koje je boje srce moje?“ s ciljem prikupljanja novca za izradu prve 3D printane taktilne slikovnice za slijepu djecu u BiH, održat će se u četvrtak, 28.10.2021. u 18 sati na Vilsonovom šetalištu (okupljanje kod mosta Ars aevi od 17 sati).

Staza je duga 3 kilometra, a utrka će biti inkluzivna, sudjelovat će i osobe s oštećenjem vida i sluha.

Organizatori, Lions klub Olimpijski grad Sarajevo, uz podršku NGO Marathon Sarajevo te autorica slikovnice Jasmina Kos, pozivaju sve trkače, rekreativce i građane, da im se pridruže na utrci te donacijom od 15 KM pomognu da djeca s oštećenjem vida dobiju suvremeni sadržaj koji će im pomoći u učenju Brailleovog pisma i razvoju taktilne percepcije.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Sudionici mogu trčati, hodati, bodriti druge sudionike i na svaki drugi način biti dio ove lijepe priče. Utrka ima inkluzivni karakter, jer će sudjelovati i osobe oštećenog vida i sluha.

Jasmina Kos pojašnjava: „Taktilne slikovnice su iznimno koristan, i jednako toliko deficitaran sadržaj, kako u BiH tako i u zemljama regije. Tradicionalan način izrade je dugotrajan i skup, no stvaranjem prve 3D printane slikovnice na ovim prostorima, uvodimo inovaciju koja će omogućiti da ovo bude prva u nizu raznih slikovnica i edukativnih materijala. Sadržaj razvijam s iskusnim stručnjacima za brajicu, tiflopedagozima, ilustratorom Filipom Andronikom i arhitektom Emirom Salkićem, na korist svoj djeci, ne samo slijepoj i slabovidnoj, te njihovim roditeljima i učiteljima. 3D printanu slikovnicu pratit će i druge forme, poput slikovnice na znakovnom jeziku. “

Projekt 3D printane slikovnice "Koje je boje srce moje" podržava Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te niz ustanova i udruženja poput Centra za slijepe i slabovidne, te Udruženja slijepih KS.

Slikovnica je namijenjena i djeci tipičnog razvoja, kako bi im pomogla razumjeti različite potrebe njihovih vršnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije