Taktilnog karaktera / Izložba za slijepe i slabovidne u Muzeju istočne Bosne Tuzla

13. 10. 2021. u 14:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Činjenica je da osobe sa invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima.

Upravo zato je Muzej istočne Bosne Tuzla pripremio izložbu pod nazivom Osjeti muzej koja će biti taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama prateći trend inkluzije po novom strateškom usmjerenju muzeja. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. oktobra 2021. u 12 sati.

Između ostalog će biti postavljena vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosne tako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu sa mogučnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja i pridržavajući se strogo epidemioloških mjera za šta u svi kustosi prošli dodatni trening.

Izložba će biti praćena audio vodičem koji smo prilagodili slijepim i slabovidnim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe. Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan.

Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA