Galerija Zvono / Samostalna izložba i perfromans „Sonus Visualis“, Vanje Solakovića

11. 10. 2021. u 10:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U srijedu 13.10.2021 u 19:00 sati je otvorenje samostalne izložbe VAX (Vanja Art X) - Vanje Solakovića, pod nazivom Sonus Visualis, u galeriji Zvono koja se nalazi u prostoriji galerije Charlama depot u Skenderiji.

Izložba i performans Sonus Visualis, što na latinskom znači vizualni zvuk, je ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (improviziranog muziciranja).

Umjetnost X predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij. Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentira jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu će učestvovati tri aktera: Jan Delić (bubnjevi), Alem Brka (bass gitara) i Vanja Solaković (električna gitara). Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža, kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme. Također, bit će izložene skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.

Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu. Kroz svoje obrazovanje i dugogodišnji angažman na likovnoj i muzičkoj sceni umjetnik istražuje pretežno spoj vizuelnog sa zvukom. Vanja Solaković je poznat u javnosti i kao frontmen sarajevskog alternativnog benda Činčila s kojem također kombinuje likovnu umjetnost i zvuk, najviše preko video spotova, performansa i kostimografije.

Uvijek me interesovao trenutak kao glavni faktor izražaja, i upravo zbog toga sve što radim pokušavam zabilježiti impulsivno u momentu. To najbolje uspijevam preko performansa, muzičke improvizacije i stvaranja likovnih radova, koji nastaju spontano bez pretjeranog promišljanja i planiranja. Stvaram pretežno oblike koji su vođeni čisto mojim impulsima i energijom, jer na taj način najbolje dolazim do prenošenja čiste emocije koju u datim momentima osjetim. Oblik koji čujem i zvuk koji vidim je ono što čini moje umjetničke radove - rekao je Solaković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)