Galerija Mak / Fotografska izložba Guarding Lions bit će otvorena sutra u Sarajevu

11. 10. 2021. u 16:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Austrijski kulturni forum Sarajevo sa zadovoljstvom najavljuje fotografsku izložbu Guarding Lions austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen.

zložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini.

Grethen nudi savremeni prikaz aktivista/aktivistica, umjetnika/umjetnica i ljudi koji svojom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom dovode u pitanje tradicionalne obrasce rodnih podjela u poslijeratnom društvu.

Fokusirajući se na Sarajevo, ova serija stvara fantazijski portret glavnog grada Bosne i Hercegovine i polaže pravo na jednako i univerzalno pravo na grad (Henri Lefebvre). Fotografije nude siguran prostor - idealizirano i imaginarno utočište, koje još ne nalazi svoj prijevod u javnom prostoru i stvarnosti, gdje rodno izražene teritorije i dalje jačaju patrijarhalne obrasce.

Elodie Grethen je francuska umjetnica i fotografkinja. Živi i radi između Austrije i Francuske. Studirala je fotografiju u Školi umjetničke fotografije Friedl Kubelka u Beču, gdje je diplomirala 2018. godine. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a od 2015. aktivno izlaže u Austriji i u svijetu.

Grethen svoj rad shvata kao istraživanje društvenih struktura i subkultura s kojima se susreće. Svojim umjetničkim pristupom propituje i istražuje odnos između prostora, tijela i društva. Fokusirajući se na pojam doma, intimnosti i pripadnosti, fotografija je za nju način dokumentiranja društva u kojem živi, kao i mogućnost preispitivanja svog identiteta dok istražuje druge kulture.

Izložba, koju je podržao i Sarajevski otvoreni centar, organizuje se povodom Dana izlaska iz ormara (Coming Out Day), koji se svake godine obilježava 11. oktobra.

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. oktobra 2021. u 19 sati u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH uz nastup DJ Elmæ u 20 sati.

Izložba će ostati otvorena za javnost do 22. oktobra 2021. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)