Hrizostom: Neka iz naše svakodnevnice nestanu teške riječi i uvrede

O. K.
Hrizostom: Neka iz naše svakodnevnice nestanu teške riječi i uvrede
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je vjernicima poruku pred nastupajući pravoslavni Božić i Novu godinu. 

“Mir Božiji, Hristos se rodi. Ovim pozdravom pozdravljamo svo sveštenstvo, naše vjernike i braću Katolike koji su već proslavili Božić. Pozdravljamo i našu braću muslimane i Jevreje koji sa nama dijele radost ovih praznika. Osim čestitke upućujem vam poruku da je Hristos istinski Bog i čovjek, i onaj koji je za sebe kazao ja sam onaj koji jeste”, kazao je na početku svoje Božićne poruke mitropolit dabrobosanski.

Kako je istakao, u ovim danima vjernici imaju mnogo razloga da budu radosni nego žalosni.

“Vrijeme u kojem živimo je teško i obeshrabrujuće, ali ne gubimo vjeru u milost Božju. Bog nas poziva da budemo hrabri. Božić je praznik ljubavi i boljeg vremena, pokažimo Hristu da ga slavimo. Dajmo slavu Bogu a poštovanje čovjeku bližem i daljnjem. Mi smo jednakopravna Božija djeca, a mi na zemlji moramo jedni prema drugima biti dobri i ne sijati razdor”, istakao je Hrizostom. 

Vjernicima je poručio da je vrijeme da se iz naše svakodnevnice izađu teške riječi.

“Zastanimo za trenutak i razmislimo ko smo, šta smo i kuda idemo. Božić je poziv na promjenu i obogaćuje nas. Božić je duhovni preporod. Opet apelujemo da nam Božić ne prođe samo u manifestacijama nego u razmišljanju ko smo. Uskladimo svoj život sa Hristom. Neka iz našeg života izađu teške riječi i uvrede koje svakodnevno slušamo, ne dozvolimo da naše razlike budu ispunjenje mržnjom i netrpeljivosti”, poručio je mitropolit dabrobosanski.  

Kako je kazao, nije moguće da čovjek vjeruje u Boga kojeg ne vidi i voli ga, a ne voli i poštuje brata kojeg vidi. Bog će čovjeka pitati gdje ti je brat, poručio je Hrizostom.  

“Pozivamo sve odgovorne da se ovo stanje promijeni na bolje. Nadam se da će nam praznik Božića donijeti mnogo radosti i mira”, kazao je na kraju Hrizostom.  

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije