Mitropolit dabrobosanski: Moralno je pravo srpskog naroda da kaže "ne" NATO-u

Srna
Mitropolit dabrobosanski: Moralno je pravo srpskog naroda da kaže "ne" NATO-u
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom vjeruje da će političko rukovodstvo RS-a, kao i predstavnici srpskog naroda u Federaciji BiH i zajedničkim organima vlasti u BiH istrajati u politici nepristajanja na vojno uključivanje u NATO.

"Moralno je pravo srpskog naroda da kaže 'ne' NATO-u, jer je NATO bombardovao srpski narod, kako u BiH, tako isto i još više u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je mitropolit Hrizostom za "Rusku gazetu"

On je naveo da se Crkva ne bavi ovakvim pitanjima i nema "zvaničnu poziciju" o ovom pitanju, ali episkopi naroda u svojim eparhijama u BiH, naroda koji živi tragične posljedice NATO bombardovanja, imaju pravo i obavezu da kažu šta misle o ovom pitanju.

"S obzirom na to da sam upućen u posljedice granatiranja naselja i sela sa srpskim narodom i položaja srpske vojske 1995. godine, kategorički smo, ne samo protiv priključenja u NATO, već i protiv takve priče uopšte", rekao je mitropolit Hrizostom.

On je ocijenio da je sadašnjost i budućnost srpskog naroda u Mitropoliji dabrobosanskoj, pa i cijeloj BiH, teška, ali nije obeshrabrujuća.

"Molimo se neprestano - da se složimo u miru i bratskoj ljubavi, u Hristu Gospodu, da se obožimo, da postanemo hristonosci i bogonosci i onda da se umnožimo i napunimo zemlju svoju i vladamo njome. Bez ovog trojstva nema sreće, niti budućnosti ni za jedan narod, pa ni za srpski", istakao je mitropolit dabrobosanski.

On je podsjetio da je Srbija među garantima Dejtonskog sporazuma i da 
RS i Srbija imaju dobre specijalne veze i odnose, što nije malo da bi više od toga tražili.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije