Mitropolit Hrizostom: Vaskrs nije samo praznik veselja već i naše odgovornosti

J. Ć.
Mitropolit Hrizostom: Vaskrs nije samo praznik veselja već i naše odgovornosti
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je danas u Sarajevu vjernicima vaskršnju poruku poželivši sretan i blagosloven "praznik nad praznicima, slavlje nad slavljima, vječno radovanje neba i zemlje."

"Neka se slavi i veliča vaskrsli Hristos Gospod u našim srcima, u našim dušama, u našim crkvama, porodicama, među nama i našim prijateljima, na ulicama i drumovima naših gradova, sela i naselja. Na svakom pedlju ove planete neka se ori pjesma - Hristos Vaskrse", poručio je mitropolit Hrizostom. 

Vaskrsenje iz mrtvih Gospoda Isusa Hrista najveći je i najčudesniji događaj u sveukupnoj istoriji roda ljudskoga i čitave vaseljene. To je najčudnije i od samog stvaranja svijeta i čovjeka, kazao je. 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mitropolit dabrobosanski 

Mitropolit Hrizostom, između ostalog, je istaknuo da je Vaskrs osim radosti i veselja, i prilika da se pokažemo koliko smo odgovorni. 

"Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja već i naše odgovornosti. Gospod nas je postavio na visoko mjesto odgovornosti kako u crkvi tako i u društvu, mjesta sa kojeg moramo i trebamo reći koju riječ i uputiti vaskršnju poruku", rekao je. 

Osvrnuo se i na nebrigu i neodgovornost onih kojima smo ukazali povjerenje da vladaju i upravljaju našom državom. 

"Apelujem i molim da se već jednom počne razmišljati o građanima i da se napokon počnu rješavati goruća pitanja ovog društva. Posebno smo razočarani zatvorenim i ugašenim domovima, pustim selima i sve rjeđim gradovima. Odsustvo odgovornosti za druge, za zaposlene i socijalno ugrožene dovedeni smo kao nekada u vrijeme Austrougarske, da se selimo sa naših ognjišta i odlazimo širom svijeta. Sa svim uvjerenjima ostajemo u nadi da će se čim prije početi stvarati bolji i humaniji međuljudski i međunacionalni odnosi, ekonomski stabilniji i ohrabrujući ambijent, koji će biti privlačan za povratak svih odseljenih, prognanih i raseljenih", poručio je. 

Vaskršnju poruku mitropolit dabrobosanski završio je s porukom Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse! 

Podsjećamo, ovaj veliki pravoslavni praznik obilježava se u nedjelju, 28. aprila 2019. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije