Vjernici traže smjenu mitropolita dabrobosanskog: Kocka, vodi harmonikaša...

Radiosarajevo.ba
Vjernici traže smjenu mitropolita dabrobosanskog: Kocka, vodi harmonikaša...
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom vodi sa sobom harmonikaša na liturgiju, naplaćuje bogosluženja, prekraja za sebe odežde vladike Vasilija (Kačavende), a na pitanje gdje troši pare, svi imaju identičan odgovor – kocka.

Mitropolit Hrizostom ima rijedak dar – uspio je da se za nepune dvije godine od kako je ustoličen u tron mitropolita dabrobosanskih zatraži njegova smjena. Pismo s navodima o tome kako se ponaša, čime se bavi i kako upravlja mitropolijom sa sjedištem u Sarajevu upućeno je vrhu SPC, dijelu vladika, ali i onima koji su u Sinodu, poput vladike bačkog Irineja i mitropolita Porfirija, piše Blic.

U pismu koje su uputili viđeniji Srbi sa ovog područja vladike se mole da nešto učine i srede stanje na ovom prostoru u SPC, koja je bitna za opstanak Srba. Blic je imao uvid u pismo koje je poslato u Patrijaršiju, ali je i razgovarao sa pojedincima uključenim u život tamošnjih parohija.

Prvo pare i kako se isplaćuju mitropolitu koji naplaćuje svoj dolazak u parohije i služenje liturgije!

"Svaka liturgija koju služi mitropolit Hrizostom košta oko 250 eura uz dodatnu isplatu za đakone, vozača, fotografe, čime svako bogosluženje jednu parohiju košta oko 500 evra. U posljednje vrijeme ukupni iznos se povećava jer sve ove pare idu vladici direktno u džep, plus za pratnju", navodi se u pismu vladikama SPC.

Međutim, u mitropolitovoj pratnji nisu samo đakoni, vozač, fotograf već i… harmonikaš.

"On mitropolita zabavlja pri svakom ručku koji je takođe plaćen novcem sakupljenim od vjernika. Ljudi nemaju ništa protiv veselja, ali crkvene opštine sebi naprosto ne mogu priuštiti tolike izdatke. Mitropolit sedmično služi i po tri puta na raznim mjestima pa se mogu izračunati njegova mjesečna primanja pored redovnih plata", navodi se u pismu, a što je za Blic potvrdilo nekoliko izvora.

Vladika novac nigdje ne knjiži, a nema ni evidencije da mu je dat u parohijskim blagajnama. Kako saznaje Blic, za vladiku se zna da ne uzima na ruke niti neko od đakona.

"Po njegovoj želji novac se ostavlja u vrata njegovih kola prilikom odlaska", svjedoče izvori Blica.

Za ovog mitropolita vjernici kažu da se nekim čudom obreo na takvom položaju. Reaguje drsko, ali ono što najviše smeta i boli tamošnje Srbe jeste činjenica da je mitropolit SPC, kako pišu, predmet razgovora od berbernica na Baščaršiji, do ministarskih kancelarija u Savjetu ministara na sarajevskom Marijin dvoru: "Razglabanje o pikanterijama iz života, degutantne anegdote o nekom ko bi trebalo da bude sabirno sočivo i kamen temeljni pravoslavnih u ovom dijelu BiH."

Siromašnim prekodrinskim parohijama i vjernom narodu teško pada mitropolit koji crkveni novac stavlja u svoj džep. Istraživali su oni uticajniji u društvenom životu Bosne i Hercegovine gdje mitropolit troši pare koje ne zavodi u crkvene knjige i potvrdili ono što se o ovom monahu i ranije šuškalo: "Mitropolit je dugogodišnji rob strašnog poroka kocke i novac netragom nestaje zbog te strasti. Mnogi dovode u vezu eksploziju ispod njegovog “audija” s tim."

Inače, dva mjeseca pošto je imenovan za mitropolita dabrobosanskog bačena je bomba na “audi A6”, koji je u tom trenutku koristio. Naknadno je ovaj slučaj nezvanično doveden u vezu sa, po svemu sudeći, kockarskim dugovima.

Mitropolit je, inače, zaposjeo cijeli Vladičanski dvor u Sarajevu i iselio sveštenika sa djecom. Tokom prve godine uprave Mitropolijom promijenio je pet sekretara da ne bi imali uvid u to šta on radi. Jedan od slučajeva koji je sablaznio narod vezan je za sveštenika sa Pala M. G., koji je odranije poznat da piše u SMS porukama vulgarnosti ženama, a naročito mladim djevojkama, pa i djevojčicama. Svađa je izbila između njega i drugog sveštenika čijoj je ženi i maloljetnoj kćerki M. G. slao poruke. Sveštenik se obratio mitropolitu Hrizostomu za pomoć, ali ga je ovaj napao i zaprijetio mu raščinjenjem. Inače, za M. G. se navodi da je dugogodišnji prijatelj mitropolitov i vjeruje se da “zna nešto o vladici pa ovaj mora da ga čuva”.

Mitropolit Hrizostom često mijenja odežde u kojima služi. Kako su posvjedočili sveštenici iz Eparhije zvorničko-tuzlanske, Hrizostom, koji je jedno vrijeme vodio ovu eparhiju poslije Vasilija Kačavende, uzimao je odežde svog prethodnika i one koje su mu se baš svidjele prekrajao po svojim mjerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije