Historijska vijest: Vakcina protiv korone efikasna 90 posto

1
Radiosarajevo.ba
Historijska vijest: Vakcina protiv korone efikasna 90 posto
Twitter / KCUS spreman za vakcine

Objavljeni su prvi privremeni rezultati velikog istraživanja učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa na kojem rade farmaceutski div Pfizer i BioNTech.

Prema tvrdnjama proizvođača, cjepivo je 90 posto učinkovito, a analiza pokazuje da pokazuje puno bolje rezultate od onih kojima su se nadali mnogi stručnjaci.

Visok postotak ispitanika koji su dobili zaštitu od cjepiva čini rezultate istraživanja vrlo uvjerljivima, piše britanski The Guardian.

Naime, regulatorne agencije su poručile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50 posto, što znači da od zaraze štiti 50 posto onih koji su ga primili. Proizvođači ovog cjepiva kažu da nema ozbiljnih nuspojava.

"Danas je velik dan za nauku i za čovječanstvo. Prvi set rezultata treće faze istraživanja cjepiva protiv covida-19 dokazuje prvotne dokaze sposobnosti našeg cjepiva da spriječi zarazu koronavirusom", rekao je dr. Albert Bourla, šef uprave Pfizera.

U fazi tri testiranja ove vakcine je učestvovalo 43.000 ljudi.

U kompaniji tvrde da cjepivo jednako dobro štiti ljude iz svih etničkih grupa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije