Novinar se dobrovoljno prijavio da bude "pokusni kunić" u ispitivanjima za novo cjepivo

Radiosarajevo.ba
Novinar se dobrovoljno prijavio da bude "pokusni kunić" u ispitivanjima za novo cjepivo
Screenshot / Simeon Courtie

Novinar i bivši voditelj dječijeg TV programa Simeon Courtie dobrovoljno se javio da bude "pokusni kunić" u ispitivanjima za novo cjepivo protiv koronavirusa.

U jednon TV emisiji otkrio je da su nuspojave vakcine slične simptomima gripe, a u najgorem slučaju cjepivo uzrokuje bolove u trajanju od nekoliko dana.

"Međutim, to ne bi trebalo biti previše ometajuće", kazao je.

Objasnio je da je jedan od 500 ljudi koji pomažu ispitivanju na Oxfordu, a sebe je nazvao "samo veoma malim dijelom ove stvari", piše Mirror.

 "Mi smo sigurnosni dio odovog procesa, utvrđuje se je li vakcina sigurna. Nakon testiranja na meni, obavit će se ispitivanje učinkovitosti u zajednici, kako bi se vidjelo djeluje li na hiljade ljudi", pojasnio je Courtie.

U eksperimentu sudjeluju dvije grupe. Jedna prima cjepivo za kroonavirus, a druga za meningitis, ali učesnicima nije rečeno u kojoj su skupini, jer oba cjepiva uključuju slične nuspojave. Svi volonteru, kako je kazao Courtie, pregledani i moraju biti zdravi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije