Ugledni naučnik Ivan Đikić upozorava: Rusko cjepivo moglo bi biti štetno

Radiosarajevo.ba
Ugledni naučnik Ivan Đikić upozorava: Rusko cjepivo moglo bi biti štetno
Agencije / Ivan Đikić

Jedan od najpoznatijih hrvatskih naučnika prof.dr. Ivan Đikić kaže da mu ruska objava kako su napravili cjepivo za koronu zvuči kao politički spin predsjednika Vladimira Putina, koji je vijest i objavio.

Đikić objašnjava da je to plod ruske želje da budu prvi koji će pronaći cjepivo i da je tako nešto potpuno nepotrebno jer je potencijalno opasno. 

Đikić je dodao da on ne radi na cjepivu nego na lijeku za koronavirus kao drugoj liniji obrane.

Pojašnjava da cjepivo, i kad bude pronađeno, možda neće biti dovoljno da nas u potpunosti zaštiti od korone.

"Zadnje smo otkrili virusne enzime koji su slabe točke virusa jer kad ih blokirate, virus se više ne može dijeliti i na taj način možemo u budućnosti stvoriti lijek koji će biti specifičan u borbi protiv koronavirusa", rekao je Đikić za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je ministarstvo zdravlja njegove zemlje  odobrilo prvu vakcinu u svijetu protiv koronavirusa, dodajući da ju je njegova kćerka već primila.

Vakcina, koju je razvio moskovski Institut Gamaleya, u utorak je dobila zeleno svjetlo od ruskog Ministarstva zdravlja, otkrio je Putin.

Rekao je da se nada da će Rusija uskoro započeti masovnu proizvodnju vakcine COVID-19

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije