Gradonačelniče Ćosić, kada ćete ukloniti spomen-ploču Ratku Mladiću na Vracama?

9
Radiosarajevo.ba
Gradonačelniče Ćosić, kada ćete ukloniti spomen-ploču Ratku Mladiću na Vracama?
Screenshot / Spomen-ploča ratnom zločincu Mladiću

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i bivši načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, koja ulazi u sastav Grada, Ljubiša Ćosić, izazvao je jučer brojne reakcije zbog zahtjeva koji je uputio Gradu Sarajevu i općini Stari Grad za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakterizira kao zločinački i agresorski.

Na ove izjave i zahtjev reagirala je nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ali i Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda.

Piše: F.V.

Kome ovo treba?

Svi su pitali kome ovakvo nešto treba u jeku pandemje koronavirusa, dok desetine građana BiH umire, bez obzira kako se zovu.

"Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča", poručila je nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a isto mišljenje dijeli i načelnik općine Stari Grad kojem je također zahtjev upućen.

Ćosić je, podsjetimo, objavio prijedloge vraćanja ranijih naziva sarajevskih ulica, i to njih 154, tražeći izmijene nazive ulica koji, kako ističe, vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda.

Zločinac Mladić mu ne smeta - naprotiv

Međutim, istovremeno, dok mu, primjerice, smeta Trg Heroja i slični nazivi sarajevskih ulica i trgova, Ćosić je prije tračno tri godine kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo izjavio je da fotografije osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koje su nalijepljene na zgradi ove opštine, ne samo da neće biti skinute, nego će u ponedjeljak, 25. februara, biti nalijepljene nove fotografije u koloru, što je kasnije, zaista, i učinio.

"Ratko Mladić bio je general Vojske Republike Srpske, vojske u kojoj su bili naši očevi, braća i prijatelji koji su branili, odbranili i na kraju stvorili Republiku Srpsku", rekao je Ćosić Srni, reagujući na prilog BHRT-a u kome se navodi da su sa unutrašnje strane prozora opštine Istočno Novo Sarajevo izlijepljene plakatima sa likom generala Mladića.

Ne samo to, spomen-ploča u čast zločnicu Ratku Mladiću već godinama stoji u Općini Istočno Novo Sarajevo na Vracama, na samoj liniji razgraničenja s Općinom Novo Sarajevo.

Gle slučajnosti, to je opet Opština Istočno Novo Sarajevo na čijem čelu je godinama bio Ćosić, pa čak i u vrijeme mandata kada je postavljena!

Podsjetimo, ploču je 2014. postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Kako je na njoj navedeno, predstavlja znak sjećanja na dan kada je kada je zločinac Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine "izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo".

ratko_mladic_provokacija_istocno_novo_sarajevo_srna.jpg - undefined

Foto: Srna

Nastavak genocida

Profesor David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, član Steering Commitee-a, kao i programa za izučavanje genocida na prestižnom univerzitetu Yale, napisao je još tada, prije skoro sedam godina, da spomen-ploča Mladiću iznad Sarajeva predstavlja nastavak genocida.

Na spomen-ploču zločincu Mladiću na Vracama prošlog mjeseca ponovo je skrenuo Arslan Dučić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

"Postavljena ploča presuđenom ratnom zločincu na ulazu u općinu Novo Sarajevo. Ovo je za mene nedopustivo u 21 stoljeću izlivi fašizma i nastavak torture nad narodima BiH. Ovo posebno boli... Sramotna ploča je postavljena tačno na ulazu u Novo Sarajevo", napisao je Dučić u videu objavljenom na Facebooku.

Dučić je tada najavio da će Uredu visokog predstavnika (OHR) poslati pismo u kojem će tražiti uklanjanje ploče.

Ambasada Velike Britanije nedavno se, također, oglasila o spomen-ploči Ratku Mladiću na Vracama.

"Iako ne možemo komentirati svaki pojedinačni slučaj, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi prijatelji BiH dosljedno pozivaju na prekid akcija koje dijele ili provociraju i sprječavaju istinsko pomirenje. Podsjećamo čelnike na obveze koje su preuzeli na samitu zapadnog Balkana u Londonu 2018. godine za promicanje pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i odbacivanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca”, naveli su iz Britanske ambasade u odgovoru vijećniku Dučiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije