Šćekić kategoričan: "Neću potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu"

1
Radiosarajevo.ba
Šćekić kategoričan: "Neću potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu"
Foto: Radiosarajevo.ba / Šćekić i Mladić

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da neće potpisati prijedlog da ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama ukoliko mu bude upućen nakon javne rasprave.

Podsjećamo, opštinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama dobije ime Ratka Mladića - bivšeg komandanta Vojske RS osuđenog za genocid u Srebrenici.

Šćekić je za portal Pobjeda kazao da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

"Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija", precizirao je Šćekić.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj takođe mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

"Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje", naveo je Šćekić, koji smatra predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije