Gjenero: Čović i Milanović će čvrsto stati uz Dodika

14
F.V.
Gjenero: Čović i Milanović će čvrsto stati uz Dodika
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Hrvatska je, nažalost, skeptična prema sankcijama prema Dodiku i njegovim podražavateljima i suradnicima, kaže za Radiosarajevo.ba poznati politički analitičar i politolog iz Hrvatske Davor Gjenero.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je rekao u Sarajevu kako Hrvatska zagovara da se problemi u BiH rješavaju dijalogom te tvrdi da o sankcijama političarima u toj zemlji do sada nije bilo nikakve formalne rasprave u tijelima Europske unije (EU).

"Isto tako, HDZ BiH i Dragan Čović su na Dodikovoj strani. Vladin stav je da nije vrijeme za sankcije, nego za pregovore, a o Dodiku ovise i neki poslovni odnosi i interesi Hrvatske. Najviše je u sve upleten Milanović, koji je interesno povezan s tvrtkom koja, protivno zakonskim rješenjima u BiH, provodi plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu. Milanović će vjerojatno čvrsto stati uz Dodika, a Vlada će pokušati držati ekvidistancu", kaže za Radiosarajevo.ba Gjenero

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Primijetio je da, nažalost, postoji snažan blok zemalja unutar EU koje su skeptične prema sankcijama, tako da ne treba očekivat da će cijela EU moći donijeti odluku o uvođenju sankcija konsenzusom.

"Zato se ovo pitanje formalno ne stavlja na dnevni red, iako ga je na kraju svog mandata njemački ministar Heiko Maas neformalno potakao na Vijeću za vanjske poslove. Tada se vidjelo da su uz Njemačku, najsnažnije pristalice sankcija upravo one države koje najviše drže do vladavine prava i sprečavanja korupcije, prije svih Belgija, ali čvrsto uz nju i Nizozemska i Luksemburg", analizira naš sagovornik.

Hrvatska, koja je najbliža Bosni i Hercegovini, dodaje Gjenero, boji se problema na granici, možda i potencijalnog zaoštravanja migracijske krize s početkom proljeća.

"A ovo je vrijeme za Hrvatsku vrlo osjetljivo, jer ona pokušava ući u Schengensku zonu, pa joj najmanje treba nova kriza na njenoj granici. Očito je da je predsjednik Joe Biden vratio vjeru u vođenje politika sukladno temeljnim vrijednostima demokratskih država, a čini se da bi politički procesi u novoj vladi Njemačke mogli ići u istom smjeru", zaključio je Gjenero.

Podsjetimo, Milorad Dodik, Milan Tegeltija, njegova supruga Tijana, Alternativna televizija, ali i Mirsad Kukić su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. To je, za sada, zvanično saopćeno, no očekuje se objavljivanje imena i drugih osoba i kompanija iz BiH koje će se naći na crnoj listi SAD-a, prenose mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije