Maksić: Sankcije neće zaustaviti Dodika, ali se ni SAD neće zaustaviti na retorici

0
F.V.
Maksić: Sankcije neće zaustaviti Dodika, ali se ni SAD neće zaustaviti na retorici
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Adis Maksić

Bitno je shvatiti da sankcije koje su jučer objelodanjene nisu nikakav početak nečeg novog, niti kulminacija krize, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Adis Maksić.

Milorad Dodik, Milan Tegeltija, njegova supruga Tijana, Alternativna televizija, ali i Mirsad Kukić su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. To je, za sada, zvanično saopćeno, no očekuje se objavljivanje imena i drugih osoba i kompanija iz BiH koje će se naći na crnoj listi SAD-a, prenose mediji.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

"Slow-motion" secesije

"U "slow-motion" pokušaju secesije kojem svjedočimo već mjesecima, one su dugo očekivani, i potpuno predvidljiv naredni korak od mnogih koji još predstoje" govori Maksić, te dodaje:

"Ove sankcije Dodikovu avanturu neće zaustaviti, i sasvim je sigurno da ćemo u narednim danima dobiti mnoštvo prkosnih reakcija iz Banja Luke. Međutim, iako neće direktno oslabiti tvrdu moć aktera prema kojima su uperene, ove sankcije su značajne na simboličkoj ravni. Nedvojbeno pokazuju da SAD "means business" (ili prevod: ima ozbiljne namjere?) i da se neće zaustaviti na retoričkim osuđivanjima".

Objašnjava da su zsad objelodanjene mjere "daleko od najjačih mogućih".

"Sankcije uvijek mogu biti puno šire i dublje, i pod tim pritiskom će druga strana morati da razmišlja o narednim potezima. Ulog je podignut, a cijena Dodikove avanture porasla", ističe Maksić.

Šta dalje?

Smatra da bi bilo bi neodgovorno sa ove tačke prognozirati kulminaciju krize, jer puno koraka je još uvijek pred nama.

"Dodik će i dalje dobijati podršku iz Srbije, desničarskih krugova u Evropi, I što je najznačajnije, iz Moskve. Ovaj kontekst nam govori da situaciju u Bosni i Hercegovini ne možemo gledati u izolaciji od onoga što se dešava u Ukrajini. Potencijalni dogovor ili eskalacija između NATO-a i Rusije imat će direktan uticaj na našu krizu. Bilo kako bilo, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik vrlo dobro znaju da Ukrajina kotira puno visočije na listi ruskih prioriteta nego naš region, i to im sigurno stvara nelagodu", naveo je on.

Uz ov, mislim da bi bilo korisno da se ne zagledamo previše u visoku politiku.

"Kako ne bi zaboravili i da su sankcije obuhvatile imena koja se vezu ne za trenutnu etno-političku krizu, već za korupciju i kriminalni milje. Time su se SAD zabavile ne samo Dodikovom eskalacijom već i permanentnom krizom koja traje od rata do danas. Poraz trenutnog secesionističkog pokušaja sam po sebi neće napraviti BiH funkcionalnijom državom i boljim mjestom za život, jer to nije bila ni prije njega. Za to je potrebna vladavina prava koju do sada nismo imali, i dobro je da je Bajdenova administracija pokazala zainteresovanost da pomogne Bosni I Hercegovini i u tom segmentu", zaključio je Maksić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije