Frenkie o skupim limuzinama bh. političara: To mi je inspiracija za sljedeću pjesmu

0
M. Š.
Frenkie o skupim limuzinama bh. političara: To mi je inspiracija za sljedeću pjesmu
BIRN - Detektor.ba / Adnan Hamidović Frenkie

"Možda sam i ja imao pogrešan stav sve ovo vrijeme. Mislio sam da kroz godine mog rada u muzici, angažmanu i mnogim tekstovima koje sam pisao, da su se mladi na neki način zasitili takvih tema, ali očigledno da to nije slučaj. Ova tema bi mogla poslužiti i kao inspiracija za neku moju sljedeću pjesmu."

Izjavio je ovo poznati bh. muzičar Adnan Hamidović Frenkie na današnjoj konferenciji projekta “Moje pare” – Antikorupcijska kampanja za mlade.

"Ja sam bio zadužen da pomognem BIRN ekipi oko promocije i vidljivosti ove kampanje. Dijelio sam objave na društvenim mrežama kako bi došlo što više mladih ljudi, odnosno kako bi izazvali interesovanje kod njih", poručio je Frenkie.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Adnan Hamidović Frenkie - undefined

BIRN - Detektor.ba: Adnan Hamidović Frenkie

Istaknuo je kako je iznenađen reakcijama, odnosno koliki je feedback bio od mladih ljudi na objave koje je dijelio.

"Dobijao sam čak i više reakcija nego na neke svoje pjesme i video spotove što mi je pokazalo da ima određena zainteresovanost, što je i na mene na neki način utjecalo da se malo više pozabavim tim temama privatno, ali i kroz muziku. Bilo je svakakvih komentara od strane mladih jer je i svima njima nevjerovatno da se toliko novca troši na vozila za mnoge institucije gdje su prioriteti neke druge stvari", izjavio je Frenkie.

Mišljenja je da je cijela ova situacija apsurdna te da su u tom smjeru i išle reakcije.

"Nakon što sam vidio konkretne podatke o svemu ovome, uvidio sam koliki je to zapravo problem i kako se te brojke kreću. U pjesmama sam se bavio mnogim nekim temama. S obzirom da mnogo putujem, pomalo mi je smiješno kada vidim naše političare u koloni s nekoliko službenih vozila. To smatram potpuno nepotrebnim. Drago mi je da sam bio dio kompanje i što sam dobio malo bolji uvid u to. Za mene je bilo prirodno i sasvim logično da budem dio ovoga s obzirom da se bavim društvenim problemima i situacijama u BiH", zaključio je Frenkie.

Konferenciju je, podsjetimo, održala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), a čiji je cilj bio praćenje javne potrošnje na službene limuzine i skupocjene aute, te kroz istraživačko novinarstvo, obuke i kampanje informisati mlade ljude o korupciji.

Projekt “Moje pare”

Projekt “Moje pare” – Antikorupcijska kampanja za mlade finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, a obuhvata praćenje javnih nabavki svih bh. institucija i javnih preduzeća za kupovinu službenih vozila i limuzina predstavljenih u bazi podataka prilagođenoj korisnicima. Cilj je pokazati bosanskohercegovačkoj javnosti, a posebno mladim ljudima, koliko se javnog novca troši na luksuzne stvari, dok se istovremeno svakog dana govori o nedostatku novca za pitanja koja se tiču svakodnevnog života građana širom BiH.

Drugi dio projekta obuhvata istraživačko izvještavanje BIRN-a BiH u otkrivanju korupcije i sistemskih nedostataka u nabavci službenih limuzina i u obrazovnom sektoru, koji se direktno tiče mladih ljudi, dok je u trećem dijelu organizovana i obuka mladih istraživača, studenata žurnalistike koji su uz pomoć urednika Balkanske istraživačke mreže proširili znanja o izvještavanju o korupciji i praćenju javne potrošnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije