Načelnik Stoca kupuje novu službenu limuzinu od 60.000 maraka

3
Radiosarajevo.ba
Načelnik Stoca kupuje novu službenu limuzinu od 60.000 maraka
Foto: Radiosarajevo.ba / Stjepan Bošković, načelnik Stoca

Općina Stolac pokrenula je tender za nabavku putničkog motornog vozila procijenjene vrijednosti od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Načelnik Stjepan Bošković potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se vozilo nabavlja za potrebe ureda načelnika
koje će se koristiti za dalja putovanja, piše Detektor.

U tehničkim specifikacijama tenderske dokumentacije, traži se, između ostalog, nova limuzina minimalne dužine od 4,7 metara, putno računalo, tvornički ugrađeni parking senzori naprijed i nazad, automatski zatamnjivo unutrašnje ogledalo i bluetooth interfejs za mobilni telefon.

„On će biti za potrebe ureda načelnika, odnosno čelne uprave, ovisno o putu i putovanjima koja nam budu na raspolaganju“, kaže Bošković.

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Na pitanje BIRN-a BiH da li je nabavka opravdana, Bošković ističe da je kupovina automobila predviđena planom javnih nabavke ove institucije za 2021. godinu.

Mi smo zadnje vozilo kupili 2013. godine, a ova vozila koja sad prodajemo, ona su kupljena 2007. godine nova. Tako da jednostavno po našem je planu, evo stekli su se uvjeti da obnovimo vozni park“, objašnjava on, dodavši da je odluka o prodaji starog vozila donesena na sjednici Općinskog vijeća.

Prema njegovim riječima, ova institucija ima pet putničkih vozila koja se koriste za prevoz djece sa posebnim potrebama do škola u Mostaru i Stocu, a koja se isto tako koriste i za potrebe svih služba.

„A isto tako imamo i jedan kombi vozilo koje smo kupili zajedno sa našom Vladom županije, a isto tako za prevoz djece“, kaže on.

Gorčin Dizdar, predsjednik Udruženja “Slovo Gorčina” u Stocu smatra da je odluka da se za službeno vozilo izdvaja ova svota novca “krajnje bezobrazna i bahata”, ali da nije iznenađujuća.

“Općinska vlast predvođena Stjepanom Boškovićem ne krije činjenicu da služi samo svojim i interesima stranačkih kolega i njihovih štićenika, dok se tobožnja opozicija mahom zadovoljava ‘mrvicama’ vlastitih privilegija”, kaže Dizdar.

On tvrdi da općina posljednjih godina nije dodijela “niti jednu jedinu marku” podrške organizaciji festivala “Slovo Gorčina”, kulturnog događaja duge tradicije, i da nikada nije objavila rezultate konkursa za dodjelu
sredstava nevladinom sektoru.

Rok za prijem ponuda na tender za novi putnički automobil je 7. oktobar.

Zamjenica urednika poslovnog portala Capital Svjetlana Šurlan kaže kako većina lokalnih zajednica u BiH prilikom kreiranja plana nabavki ne vodi računa o stvarnim potrebama i prioritetima koje imaju građani.

“Tako imamo situacije da siromašne ili slabo i izrazito nerazvijene opštine radije troše novac na luksuzne automobile ili opremu kabineta načelnika, putovanja i slično, dok istovremeno na svojoj teritoriji imaju stanovništvo kojem kasne socijalne doznake ili druge vrste pomoći koje su u nadležnosti lokalne uprave. Nije rijetkost da čujemo da neko selo nema vodu u 21. vijeku i u tom slučaju svaka nabavka lokalne zajednice koja ne ide u smjeru rješavanja osnovnih potreba građana treba da bude preispitana”, smatra
Šurlan.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH unosi sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i
limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije