Forum "Generacija za ravnopravnost" u Parizu: Prezentacija petogodišnjeg plana

0
Radiosarajevo.ba
Forum "Generacija za ravnopravnost" u Parizu: Prezentacija petogodišnjeg plana
UN Women / Forum rodna ravopravnost

Stotine aktivista/kinja, feminista/kinja, mladih i organizacija sastat će se danas u Parizu na drugom po redu Forumu „Generacija za ravnopravnost“ (Generation Equality Forum), ključnom događaju koji će katalizirati napredak ka rodnoj ravnopravnosti.

Sazvan od strane UN Women, i u suorganizaciji vlada Francuske i Meksika, te u partnerstvu sa mladima i organizacijama civilnog društva, ovaj će Forum biti najveće okupljanje na temu rodne ravnopravnosti od onog u Pekingu iz 1995. godine. Forum će podržati mlade aktivistkinje koje djeluju danas da progovore i predvode promjenu, nastavljajući naslijeđe aktivistkinja koje su postigle toliko toga kroz Pekinšku platformu za akciju.

“Rodna ravnopravnost nigdje nije u potpunosti ostvarena, a ciljevi uspostavljeni u Pekingu nisu ispunjeni. U vrijeme kada se propituju osnovna prava žena, poput prava da odlučuju o sebi i o svojim tijelima, i kada je potrebna stalna mobilizacija, Forum će potaknuti ulaganje, djelovanje i inspiraciju. Unapređivanje rodne ravnopravnosti je u centru vanjskog djelovanja Francuske.

Žene i djevojčice širom svijeta zaslužuju ravnopravnost, vodstvo i prilike”, rekla je NJ.E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH.

Forum „Generacija za ravnopravnost“ u Parizu, koji će trajati od 30. juna do 2. jula, bit će ključni momenat za države, lidere, aktiviste/kinje i organizacije da se obavežu na transformativne promjene za generacije koje dolaze.

Forum će lansirati petogodišnji Globalni plan za ubrzavanje ostvarenja rodne ravnopravnosti, te inicirati rad šest Akcionih koalicija, multilateralnih pokreta za rodnu ravnopravnost koji će oblikovati zajednički put ka naprijed. Tokom sljedećih šest mjeseci, UN agencije, ambasade, mladi i civilno društvo u BiH će surađivati na lokalnom nivou ka unapređenju napretka u tri ključne oblasti: tjelesna autonomija i seksualna i reproduktivna prava i zdravlje; ekonomska pravda i prava; i okončanje nasilja nad ženama.

“Obaveze ka ostvarenju rodne ravnopravnosti koje će biti napravljene danas moraju predvoditi djelovanje i dugoročnu promjenu u budućnosti. Forum 'Generacija za ravnopravnost' je prilika za iskusne aktivistkinje i liderke koje su učestvovale na konferenciji u Pekingu da podrže aktivistkinje i mlade liderke današnjice.

Obaveze koje svi preuzimamo – vlade, civilno društvo, privatni sektor – kako bismo postigli rodnu ravnopravnost, moraju voditi ka sistemskim promjenama. Mlade žene i muškarci lideri/ke, aktivisti/kinje, su budućnost. Samo zajedno možemo postići promjenu i istinsku rodnu ravnopravnost u ovoj generaciji“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Forum „Generacija za ravnopravnost“ se dešava u vrijeme kada se svijet još uvijek oporavlja od posljedica pandemije COVID-19, koja je pospješila postojeće rodne nejednakosti, te također nudi ključnu priliku za obračunavanje sa ovom krizom.

“Dok je nasilje nad ženama u porastu, kao i ekonomske posljedice izazvane neplaćenim radom u oblasti brige, i činjenicom da su žene zaposlene mahom na nesigurnim, niže plaćenim i neformalnim radnim mjestima, neizmjerno je važno da se napori udvostruče. Bosna i Hercegovina se pridružuje globalnim naporima da svijet postane ravnopravnije mjesto za žene i djevojčice svugdje“, rekla je Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Forum „Generacija za ravnopravnost“ u Parizu možete pratiti online OVDJE. Oficijelna sesija otvaranja počinje u 15:30 u četvrtak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije