Fasada i krov na Titovom bunkeru u Konjicu će biti obnovljeni

Radiosarajevo.ba
Fasada i krov na Titovom bunkeru u Konjicu će biti obnovljeni
Foto: Akta.ba / Titov bunker u Konjicu
S ciljem proširenja i unaprijeđenja turističke ponude Agencija Prvi korak aktivno radi na uređenju Objekta D-0 ARK, poznatijeg kao "Titov bunker".

Direktorica "Prvog koraka" Ajla Greda izjavila je za poslovni portal Akta.ba kako je u pogledu radova u objektu D-0 ARK u proteklom periodu urađena rekonstrukcija vanjskog dijela objekta (plato ispred Objekta) gdje su postavljene nove klupe i stolovi, uređena fontana, postavljene kante za otpatke i postavljena nova ograda.

Nakon završetka radova na uređenju platoa ispred Objekta D-0 ARK Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic je kaže pokrenula aktivnosti uređenja i unutrašnjeg dijela Objekta, gdje je urađena sanacija mokrih čvorova u unutrašnjosti kamuflažne zgrade br. 3 sa ciljem osposobljavnja istih za goste Objekta.

"Sve gore navedeni radovi izvršavani su na način da se ne narušava autentičnost vanjskog i unutrašnjeg dijela Objekta, kako nalaže Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. U narednom periodu planirana je sanacija (krečenje) velikog tunela koji povezuje vanjski i unutrašnji dio Objekta", pojasnila je Greda.

U pogledu novih projekata, kaže kako je planirana obnova fasade i krova na objektu D-0 ARK, s obzirom da postoji značajna potreba za izvođenjem ovih radova.

"Cilj nam je da apliciranjem na javne pozive koji podržavaju ove vrste radova doprinesemo sufinansiranju ovih troškova, s obzirom na značaj ovog Objekta", navodi Greda.

U periodu od kada je Općina Konjic zajedno sa Agencijom za ekonomski razvoj "Prvi korak"d.o.o preuzela održavanja i upravljanja objektom D-0 ARK, jako veliki broj posjetilaca posjetio je ovaj historijski objekat.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije