BBC: Titov tajni bunker u Konjicu jedna od najneobičnijih galerija na svijetu

Radiosarajevo.ba
BBC: Titov tajni bunker u Konjicu jedna od najneobičnijih galerija na svijetu
Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata - Titov nuklearni bunker.

Tako počinje reportaža BBC-ja o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine držan je u tajnosti decenijama, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu.

U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine sa ključnom namjenom da se u njega skloni tadašnji predsjednik Tito, njegova supruga i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je tada bila strepnja cijelog svijeta.

Bunker je bio čuvan u tajnosti sve do 1992. godine, kada ga je otkrila bosanska vojska, koja je također nastavila da ga čuva u tajnosti još neko vrijeme. Nakon što je otvoren za javnost, postao je jedna od popularnih destinacija, ne samo turista, nego možda prije zaljubljenika u modernu historiju Hladnog rata, navodi se u reportaži.

Ovo zdanje nije samo primjer perfektno sačuvanog dijela skorije historije, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umjetničkih galerija na svijetu uopće, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promjene koje su dovele do njenog raspada.

"Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih dela koje je stvaralo 106 umjetnika. Većina, tačnije 76 umjetnika je svoja djela postavljena ovdje predstavilo na bijenalu u Veneciji sa izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrednijom kolekcijom savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je za BBC glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru Mirnes Bajić.

On je ocijenio da su umenička djela postavljena u bunkeru "provokativna za posjetioce", zbog toga što, kako kaže, oni ne samo da mogu da vide historiju nego ih ta djela navode da razmišljaju o savremenom trenutku, ali i o budućnosti, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije