National Geographic predstavio Titov bunker u Konjicu

Radiosarajevo.ba
National Geographic predstavio Titov bunker u Konjicu
Titov bunker u Konjicu zauzima prostor od 6.500 kvadratnih metara, a izgrađen je kako bi prvog čovjeka Jugoslavije i njegove najbliže saradnike zaštitio u slučaju nuklearnog napada na zemlju.

Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva “Istanbul“ građen je četvrt stoljeća i završen je 1979. godine.

Riječ je o najvećem skloništu te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 24 kilotone.

Inventar Titovog bunkera nije mijenjan, svi strojevi su sačuvani, telefoni, teleprinteri, kao i karte Jugoslavije na zidovima. 

Za izgradnju ovog bunkera Tito je potrošio 4,7 milijardi dolara, a bez potrebe da izađu na otvoreno u bunkeru je 350 osoba moglo živjeti šest mjeseci, a da im pritom ništa ne nedostaje.

Danas bunker čuva umjetnost... 

Bijenale savremene umjetnosti D-0 Ark Underground naziv je projekta kojim Titov bunker dobiva jedno sasvim novo značenje, a projekat nastavlja privlačiti pažnju najznačajnijih svjetskih medija.

U dvobroju za juli - august izdanja za Veliku Britaniju, uz fotografiju umjetničkog rada Budućnost pripada nama egipatskog umjetnika Basima Magdija, National Geographic Magazine predstavio je svojim čitaocima bunker u Konjicu koji je postao, zahvaljujući poznatim svjetskim umjetnicima, Muzej savremene umjetnosti.

“Tokom 2017, nakon priloga o Projektu Bijenale CNN-a, poznati Britanski Independent objavio je tekst o Projektu Bijenale, a prije nekoliko dana BBC je također snimio prilog kojeg će uskoro emitirati širom svijeta. Dobili smo molbu za snimanje priloga o Projektu Bijenale od Austrijske Kamera TV kao i nizozemske TV kuće koja komunicira sa 650 hiljada turista. Za Direkciju Projekta važna je činjenica da se na istom mjestu u novom broju National Geographic Magazina čitaoce informira o izložbi jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika Demiena Hirsta na Venecijanskom bijenalu”, kaže koordinatorica Projekta Sandra Miljević Hozić.

National Geographic Magazine također je informirao svoje čitaoce o izložbi u Stuttgartu koja je realizirana u suradnji Württembergische Kunstverein i Projekta Bijenale D-0 ARK Underground. Na kraju se najavljeno peto izdanje Projekta Bijenale koje će se desiti u aprilu 2019. godine s umjetnicima iz Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije kao partnerima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije