UNESCO pokrovitelj 4. Bijenala savremene umjetnosti u Titovom bunkeru kraj Konjica

Radiosarajevo.ba
UNESCO pokrovitelj 4. Bijenala savremene umjetnosti u Titovom bunkeru kraj Konjica
Krovna svjetska organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO pokrovitelj je IV ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Riječ je o događaju koji se svake druge godine održava u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi (ARK) koja je smještena u tunelu kraj Konjica. 

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, u pismu upućenom ministru za civilne poslove Bosne i Hercegovine Adilu Osmanoviću, između ostalog navodi: “Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da ovaj Projekt dijeli UNESCO-ova nastojanja da se promovira kreativnost, umjetnost i civilizacijska dostignuća uz zajedničko razumijevanje i mirni suživot. Veliko mi je zadovoljstvo da dodijelim pokroviteljstvo UNESCO-a IV ciklusu Projekta Bijenale D-0 ARK Underground. Želim svaki uspjeh ovom značajnom internacionalnom događaju”.

Kolekciju D-0 ARK Underground, koju čini 125 umjetničkih radova stručnjaci smatraju najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, a njena je vrijednost procijenjena na sedam miliona eura.

Kvalitetom postavljenih umjetničkih radova, kao i uključivanjem ministarstava za kulturu iz susjednih zemalja i šire,  Projekt je postao važan kulturni topnim u ovom dijelu Europe i s pravom, već tri ciklusa za redom, on uživa visoko pokroviteljstvo UNESCO-a.

U dosadašnjim ciklusima Projekta Bijenale svoj doprinos dala su ministarstva za kulturu Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Austrije i Albanije.

Projekt je uživao podršku od UNESCO-a, ambasade Republike Turske, Ambasade Republike Austrije, Goethe Instituta Sarajevo, British Councila, Europske kulturne fondacije, Erste Stiftung Fondacije…

Četvrti ciklus Projekta Bijenale podržat će, između ostalih, Goethe Institut Sarajevo, Ministarstvo za vanjske poslove Njemačke i Ambasada Republike Italije u Sarajevu.

Direktor i osnivač Projekta Bijenale Edo Hozić, najavio je da će u četvrtom ciklusu Projekta učestvovati umjetnici koje su odabrali poznati kustosi iz Stuttgarta Iris Dressler i Hans D.Christ. 

Umjetnici koji će se predstaviti su: Jan Peter E.R. Sonntag (Berlin DE), Jan Peter Hammer (Berlin DE), Jorge Ribalta (Barcelon ES), Annalisa Cannito (Aqua Terra I), Dan Perjovschi (Sibiu RO), Lia Perjovschi (Sibu RO) i Milomir Kovačević Strašni (Sarajevo/Paris).

“U proteklim ciklusima mi smo iskoristili prostor Atomskog skloništa za umjetničke radove tako da i nismo mogli pozvati veći broj umjetnika. Moglo bi se reći da će naša 'misija' da ARK pretvorimo u hibridni vojno-umjetnički muzej i, na neki način vremensku mašinu, nakon ovog ciklusa biti gotovo završena.”

Četvrti ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će otvoren 21. aprila 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije