Bijenale savremene umjetnosti u Titovom bunkeru kao najveći događaj

Radiosarajevo.ba
Bijenale savremene umjetnosti u Titovom bunkeru kao najveći događaj
U Titovom podzemnom atomskom bunkeru u Konjicu danas je uz prigodnu svečanost otvoren novi, 4. ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti "D-0 ARK Underground".

Misija projekta je pretvoriti vojni objekt atomskog skloništa u mjesto umjetničkog stvaralaštva i susreta umjetnika iz regije i svijeta.

Atomska ratna komanda (ARK) površine od 6.500 kvadratnih metara, u koju je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara, izgrađena od 1953. do 1979. godine, danas služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi a koje je u slučaju atomskog incidenta u "hladnom ratu" moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite. Završetkom tog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Otvaranju novog ciklusa Bijenala prisustvovale su brojne zvanice i predstavnici vlasti koji su ukazali na izniman značaj ovog projekta za umjetničko povezivanje, ali i jačanje povjerenja i saradnje među zemljama regije.

Ovaj put radove je dosadašnjoj kolekciji priložilo šest umjetnika, čija se djela referiraju na promišljanje spoja prošlosti i sadašnjosti, nekadašnje vojne opasnosti i sadašnje funkcije ovog objekta.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije