Građani Sarajeva ljuti zbog naplate provizije za račune za vodu: 'Ovo je udar na budžet potrošača'

13
A. Vatreš
Građani Sarajeva ljuti zbog naplate provizije za račune za vodu: 'Ovo je udar na budžet potrošača'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Redovi ispred pošte na Ilidži

Saznanje da od sada uz račune za vodu moraju plaćati i troškove provizije od 1.50 KM, iznenadila je i razljutila brojne građane Sarajeva.

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je 1. maja prošle godine zatvorilo sve svoje blagajne, te su obavijestili korisnike kako su sklopili ugovor s JP BH Pošta kojim je omogućeno plaćanje računa bez provizije potrošačima u poštama na području Kantona Sarajevo.

Tada su naveli kako je riječ o reformi sistema naplate koja omogućava "jednostavnije, lakše i brže plaćanje računa bez provizije, smanjenje gužvi na naplatnim mjestima, te veći broj lokacija naplate". Saopćili su još i kako će troškove provizije prilikom naplate računa u poslovnicama BH Pošte snositi ovo preduzeće.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Međutim, taj ugovor je prošlog mjeseca raskinut, a kako su za portal Radiosarajevo.ba rekli iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, razlog je teška finansijska situacija u kojoj se nalazi ovo preduzeće, zbog čega više nisu mogli nastaviti s plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje.

"Zbog navedenih razloga od 1. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta", rečeno je iz KJKP Vodovod i Kanalizacija Sarajevo za Radiosarajevo.ba.

Građani Sarajeva više ne mogu platiti račun za vodu bez plaćanja provizije: Evo šta je razlog

Građani Sarajeva više ne mogu platiti račun za vodu bez plaćanja provizije: Evo šta je razlog

Naredna adresa na kojoj smo potražili odgovore bilo je resorno entitetsko ministarstvo, koje upravlja poštama, a u kojem nisu upućeni o čemu je riječ.

"Moramo prvo provjeriti o čemu se radi, pa tek onda sagledati situaciju i odlučiti šta mi kao Ministarstvo možemo uraditi u okviru naše nadležnosti u cilju zaštite prava građana", rekli su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za Radiosarajevo.ba.

Svoj stav povodom aktuelne situacije dali su nam i iz Udruženja potrošača KS.

"U svakom slučaju to je udar na budžete potrošača, pogotovo zato što se zna da su najredovnije platiše oni koji imaju najmanje novca, zapravo penzioneri i da će te provizije koje će biti naplaćivane povećavati račune", rekao je za Radiosarajevo.ba Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS i dodao:

Edin Pašić, direktor Udruženja potrošača KS / Ilustracija

Foto: Screenshot: Edin Pašić, direktor Udruženja potrošača KS / Ilustracija

"Računi za vodu nisu nešto veliki. Upravo iz tog razloga na račun od 10 – 20 KM, marka ili dvije su 10-ak posto, tako da će to biti veliko povećanje. Samo se nadati da će pritisak javnosti uzrokovati to da se ponovo sklopi taj ugovor kako bi se prevazišla ova situacija".

Ukoliko se isto ne dogodi, naglasio je kako se ovaj potez može smatrati poskupljenjem vode.

"Pošto je KJPK Vodovod i kanalizacija kantonalno preduzeće, nadati se da će kantonalna vlada uskočiti tu da prevaziđe ovu situaciju, inače će se to morati smatrati kao poskupljenje vode i da je s tom provizijom cijena vode poskupjela za 10 posto", zaključio je Pašić.

Pokušali smo dobiti pojašnjenje i iz JP BH Pošta, odakle su nam samo potvrdili već poznatu informaciju kako je od 3. maja počela naplata naknada za plaćanje računa za vodu na njihovim šalterima.

/ Anketa

Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?
Rezultati

"KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo do 03.05.2024. godine je imalo važeći ugovor s JP BH Pošta d.o.o Sarajevo oko finansijskih troškova naknade, te isti nije produžila nakon isteka ugovora. 

Iz tog razloga na svim šalterima BH Pošte u Sarajevu ponovo se vrši naplata naknade za račune za vodu, u skladu sa standardnim cjenovnikom BH Pošte, a o čemu smo na vrijeme informisali građane", rekli su za Radiosarajevo.ba iz JP BH Pošta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije