Eli Tauber: Odbranit ćemo multikulturalnosti Sarajeva

8
Radiosarajevo.ba
Eli Tauber: Odbranit ćemo multikulturalnosti Sarajeva
Foto: AA/Facebook / Eli Tauber o varvarskom činu

Barbarski čin skrnavljenja osmrtnice legende Sarajeva Želimira Altarca Čička, i to na kapiji Jevrejske opštine Sarajevo, razumljivo, izazvala je osupnutost u našoj javnosti.

Posebno u Sarajevu koje je svoj glas protiv fašizma dizalo i u porobljenoj Evropi, a brojne Sarajlije i Bosanci prepoznati kao "pravednici među narodima" koji su od nacista spašavali Jevreje, ali i simbole njihovog bivstvovanja na ovim prostorima poput Sarajevske hagade.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Jevrejska opština Sarajevo osudila je sinoć spomenuti sramni akt, tražeći reakciju istražnih organa, uz nadu da će građani glavnog grada osuditi ovaj događaj.

"Mislim da ne treba da budemo mnogo iznenađeni jednim ovakvim činom. Živimo pod stresom koji ne dozvoljava da se mladi pravilno odgajaju. Ne samo ja, već svi oni koji vole ovaj grad i rok muziku ovo neće oprostiti i neće odustati od našeg isticanja i odbrane multikulturalnosti grada Sarajeva", kazao je za portal Radiosarajevo.ba savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber.

Prema njegovim riječima, ovo je prilika da ponovo govorimo o edukaciji mladih i uvođenja u škole nastavu o Holokaustu.

"Jer, ako ne shvatamo šta se nekada dešavalo, nećemo moći razumjeti ni ono što se ovdje dešavalo i što se danas dešava", kazao je Tauber, te zaključio:

"Počnimo na ispravan način odgajati mlade i ne trebamo se bojati za budućnost. A naši mladi su i te kako zaslužili da im damo šansu da razumiju i da se bore za ispravnost i čovjekoljublje".

Među prvima su barbarski akt u Sarajevu osudili reditelj Dino Mustafić, kao i brojne javne ličnosti glavnog grada, a jutros i SABNOR BiH.

Svi su jedinstveni u zahtjevu da se ovakvi akti osude i kazne, kako se ne bi ponavljali i sramotili glavni grad Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije