Đulić o povratku biste Avde Hume u Mostar: Tračak nade da sve može biti drugačije

3
F.V.
Đulić o povratku biste Avde Hume u Mostar: Tračak nade da sve može biti drugačije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Avdo Humo i Sead Đulić

Vijest da se bista narodnog heroja Avde Hume vraća u njegov Mostar, i to uoči 77. godišnjice oslobođenja grada na Neretvi narednog mjeseca, iskreno je obradovala sve antifašiste u Bosni i Hercegovini.

Ovo je praznik

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SABNOR) Sead Đulić u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori kako je došlo do pronalaska Humine biste poslije skoro 30 godina.

"Pronalazak biste narodnog heroja Avde Hume, za antifašiste i sve slobodoljubive građane Mostara, je praznik i tračak nade da sve može biti drugačije, bolje i ljudskije.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Bista je pronađena zahvaljujući njenom autoru, kiparu Florijanu Mićkoviću, koji je nedavno preminuo. Istu ne možemo vratiti na mjesto gdje je stajala do 1992. godine. Nažalost, taj prostor je prenamjenjen, ali učinićemo sve da ona bude postavljena u samom središtu grada, jer lik i djelo Avde Hume trajno su zadužili Bosnu i Hercegovinu", kaže Đulić za Radiosarajvo.ba.

Ključna uloga u ZAVNOBiH-u

Ne treba, veli, zaboraviti da je Humo uz Rodoljuba Čolakovića odigrao presudnu ulogu u donošenju odluke da se održi zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, što je rezultiralo obnovom državnosti naše domovine. Da toga nije bilo ne bi danas bilo Bosne i Hercegovine.

"Zato povratak biste narodnog heroja Avde Hume u Mostar uistinu jeste izuzetno važan trenutak koji ohrabruje.

Mi ovu gestu suprotstavljamo grafitima mržnje i šaljemo poruku koja budi nadu i ima viziju budućnosti, jer Humo je uvijek bio za korak ispred vremena u kojem je živio. Snosio je zbog toga brojne posljedice, ali se nikad nije odrekao svojih ideja i vizija.

Ponovnim postavljanjem biste u gradu želimo, prvenstveno mladim generacijama, poručiti da se nadahnjuju njegovim djelom, vjeruju u sebe i budu okrenuti budućnosti", zaključio je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije