Poruke / Dr. Marijo Pejić: HNS želi proizvesti strah Evrope od bh. muslimana

02. 11. 2020. u 17:23:00 F. V.

Shares: 0

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine oglasio se jučer saopćenjem za javnost u kojem podržava Francusku i, kako su naveli, borbu predsjednika Emmanulea Macrona protiv "islamskog terorizma", s kojim se suočavaju ovih dana.

"Kao krovna politička institucija Hrvata u BiH, HNS BiH pruža punu potporu predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog terorizma", navodi se u saopćenju, te dodaje kako su:

"Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja".

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) dr. Marijo Pejić kazao je da je saopćenje HNS "predizborna politička provokacija".

"Kojom se, kao i devedesetih godina prošloga stoljeća, želi proizvesti strah od bosanskohercegovačkih muslimana, svjesno zanemarujući činjenicu da u BiH već stoljećima postoji tolerantni europski islam.

Bošnjaci-muslimani u BiH su europski muslimani te je krajnje nekorektno i maliciozno povezivati ih s islamskim terorizmom", izjavio je Pejić za Radiosarajevo.ba.

Na saopćenje HNS-a reagirali su, podsjetimo, SDA, Stranka za BiH i Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA