Dok jedni optužuju za stanje na Bjelašnici, iz ZOI '84 tvrde: 'Sve je top!'

1
A. Sokolović
Dok jedni optužuju za stanje na Bjelašnici, iz ZOI '84 tvrde: 'Sve je top!'
Foto: Radiosarajevo.ba / Bjelašnica i noćno skijanje

Snijeg koji posljednjih dana neprestano pada u Bosni i Hercegovini, ljubiteljima zimskih sportova omogućio je savšene uvjete za skijanje i ostale zimske radosti. 

Od početka decembra svjedoci su dugih kolona automobila prema olimpijskim planinama u okolici Sarajeva, gdje se traži mjesto više za parking na Bjelašnici i Igmanu.

Na društvenim mrežama krajem decembra na neformalnoj Instagram grupi Ski Centar Bjelašnica osvanule su i kritike tipa "Topovi za snijeg su crkli, a niko ne priča o tome - klizanja u Zetri nema i niko ne priča o tome - dvosjed na Bjelašnici nije servisiran", uz obavezne heštegove - vratite nam Magodu (Kenan Magoda, bivši direktor ZOI '84, op. a.).

Optužbe na račun sadašnjih čelnika ZOI  - undefined

Foto: Instagram: Optužbe na račun sadašnjih čelnika ZOI

Zanimljiva je bila i rečenica - "Prošle godine je bilo 5 cm snijega, a imali smo noćno skijanje na dvije staze. Ove godine je palo 170 cm snijega, a ZOI ne može osigurati da sve štima".

Optužbe na račun sadašnjih čelnika ZOI  - undefined

Foto: Instagram: Optužbe na račun sadašnjih čelnika ZOI

Ekipa portala Radiosarajevo.ba obišao je Bjelašnicu, snimila zanimljive kadrove fotoaparatima, razgovarala sa skijašima, te smo dobili i jedan snimak spuštanja niz Bjelašnicu, kako bismo pojasnili sitaciju - kada je na Bjelašnici bilo bolje - u vrijeme mandata Magode ili sada.

"Sezona je savršeno počela. Od početka skijaške sezone sve staze su u funkciji, a od liftova rade BX, BY, heliodrom, kolijevka, a kotlovi rade po potrebi. S vrha Bjelašnice se moglo skijati. Snijega ima dovoljno, jutros ga je bilo 185 cm, a Babinom dolu nešto manje", priča Amra Kaljić, uposlenica kompanije ZOI '82, za portal Radiosarajevo.ba.

Ona kaže da tokom noći rade specijalne mašine, kako bi svi skijaši imali savršene uvjete na svim staza od samog jutra.

"Imamo i noćno skijanje, tokom pet radnijh dana i subotr, osim nedjelje, od 18.30 do 21 sat. Noćno skijanje je veoma posjećeno i popularno kod svih ljubitelja zimskih sportova", dodala je Kaljić.

Bjelašnica i noćno skijanje - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba : Bjelašnica i noćno skijanje

Posebno je podvukla da je pandemija koronavirusa donijela i pozitivne pomake, jer mnogi žele ostati u kondiciji i boljoj fizičkoj spremi.

"Veliki broj naših posjetitelja nisu skijaši. Imamo ogroman broj posjeta porodica, koji dolaze s malom djecom i uživaju u sankanju i šetnji", podvukla je Amra.

Zanimalo nas je kako ZOI '84 se bori sa novim odlukama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, s obzirom na to da su dobili posljednje upozorenje pred zatvaranje skijališta.

"Imamo 20 COVID-redara, a i veliku pomoć MUP-a KS, GSS-a i Civilne zaštite, koji rade na sigurnosnim epidemiloškim uvjetima na skijalištimna, u restoranima i ostalim objektima gdje posjetitelji provode slobodno vrijeme. Na šestosjedu smo ograničili broj ljudi koji se mogu voziti, smanjili smo na tri, s tim da članovi jedne porodice mogu se prevoziti bez ograničenja. Na liftove ide samo jedna osoba", priča nam Kaljić.

Bjelašnica, 14. januar 2021.  - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba : Bjelašnica, 14. januar 2021.

Amra nam je kazala da se posebno aplira na sve posjetitelje da nose maske, drže rastojanje od metar i pol i dva i da se nose rukavice.

"Činimo sve da stvorimo maksimalne savršene uvjete za sve posjetitelje. Sve je na nama i na skijašima. Što se više budemo pridržavali propisanih naredbi Kriznog štaba KS, imat ćemo i dužu skijašku sezonu, što je svima cilj. Što se nas iz ZOI-ja tiče, sve je top", kaže Amra Kaljić, uposlenica kompanije ZOI '82, za portal Radiosarajevo.ba.

Bjelašnica i noćno skijanje - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Bjelašnica i noćno skijanje

Tokom posjete Bjelašnici razgovarali smo i sa Sarajlijom inicijala T. A. (ime i prezime poznati redakciji), koji skija na Bjelašnici od završetka agresije na Bosnu i Hercegovini. 

"Moram biti iskren, sada je mnogo bolje. I u vrijeme Magode bilo je odlično, a ekipa ZOI '84 ove sezone se zaista pripremila da stvori maksimalne uvjete, kako za skijanje, tako i u slučaju poštovanja epidemiloških mjera. I dnevno i noćno skijanje je super, na SKI liftovima je najveća gužva u podne, a svi mi koji volimo skijanje, uz maksimalno strpljenje ostvarimo sve što smo zacrtali i planirali za taj dan kada dođemo na Bjelašnicu", kazao nam je T. A.

On je na kraju samo naglasio da se nadao da će se bolje organizirati protekli Black Friday, kada je bio popust na SKI-passove.

"Taj dan sam došao u Zetru, radio je samo jedna kancelarija, a u redu je bilo više od 200 ljudi. To se moralo bolje isplanirati i neka ovo bude opomena za ZOI '84 da naredne sezone o tome povedu više računa. Idemo dalje", kazao je T. A za portal Radiosarajevo.ba.

U Zetri do daljnjeg bez klizanja

Amra Kaljić, uposlenica kompanije ZOI '82, za portal Radiosarajevo.ba, je pojasnila i šta se dešava sa Zetrom i dvoranom "Juan Antonio Samaranch".

"U Zetri do daljnjeg nema klizanja i ostalih zimskih sportova, jer nam Krizni štab KS nije dao dozvolu za rekreaciju, već samo za treninge. Vjerujemo da će se i taj problem riješiti kada se smanji ova pandemija koronavirusa. Mismo strpjivi i čekamo", kazala je Kaljić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije