Dobre ekološke prakse: Regulatorna agencija za komunikaciju

1
Radiosarajevo.ba
Dobre ekološke prakse: Regulatorna agencija za komunikaciju
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Regulatorna agencija za komunikacije

Nastavljamo naš istraživački serijal o ekološkim praksama u državnim institucijama i drugim budžetskim korisnicima. 

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) može se s pravom smatrati institucijom koja daje dobar primjer planiranja i provođenja dobrih ekoloških praksi.

Razvijena svijest zaposlenika

U RAK-u su iskoristili mogućnost selektivnog prikupljanja i odlaganja otpada. Na svim spratovima u zgradi smještenoj u ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu, postavljene su kante za selektivno prikupljanje otpada. Odvajaju odvajaju papir, plastiku i staklo.

Zaposlenici Agencije racionalno koriste papir za potrebe štampanja materijala i dokumentacije u skladu sa potrebama u obavljanju svojih radnih obaveza i zadataka.

Energetska efikasnost 

U zgradi se redovno prati i vodi računa o potrošnji vode, struje i gasa. Krajem 2017. godine na zgradi je urađena zamjena fasade čime je izvršena termoizolacija vanjskih zidova. To se, kako kažu, direktno odrazilo na smanjenje potrošnje gasa.

Ukupna godišnja potrošnja energenata iznosi (prema podacima o potrošnji za 2019. godinu):
• Električne energije: cca 150.000 kWh;
• Gasa: 13.500 Sm3
• Vode: cca 1400 m3

Iz Agencije navode kako prilikom nabavke računarske opreme od ponuđača zahtijevaju da oprema ima Energy star certifikat, TCO, EPEAT Gold, kojim se potvrđuje da računarska oprema zadovoljava visoke standarde energetske efikasnosti.

Zbog nedostatka prostora Agencija nema parking prostor za bicikle. Ipak nekoliko zaposlenika na posao dolazi ovim prevoznim sredstvom.

Najveće pomake kada je riječ o pozitivnim praksama zaštite okolišta vide u razvijenoj svijesti zaposlenika RAK-a, u selektivnom prikupljanju otpada, te korištenju bicikla kao prevoznog sredstva za dolazak na posao i odlazak s posla.

MOP_IG_RAK_total.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba

Tekst je nastao u sklopu projekta Misli o prirodi, kojeg implementira CPCD, a finansira Švedska. Sadržaj  teksta ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije