Dnevnik Radija Sarajevo | Muzur: Pokazali smo da je Ilidža dom dobrih ljudi

4
Radiosarajevo.ba
Dnevnik Radija Sarajevo | Muzur: Pokazali smo da je Ilidža dom dobrih ljudi
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Nermin Muzur

Redakcija portala Radiosarajevo.ba donosi Dnevnik Radija Sarajevo, kojeg ispisuju osobe iz političkog, kulturnog, privrednog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ovosedmični Dnevnik Radija Sarajevo piše Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Subota, 10. august: Ilidžanski parkovi i ambijent Beča

Rano vikendom počinjem dan sportskim akitvnostima. Cijeli moj život je sport i trudim se da bez obzira na obaveze uvijek nađem vremena za ono što volim. Malo slobodnog vremena imam ali se trudim da ga iskoristim za vrijeme sa porodicom i prijateljima. Iako vikend, ne znači da smo slobodni. Danas smo u Velikom parku koji je godinama bio zapušten i neiskorišten, a sada je sigurno jedan od naljepših parkova. Uvijek me raduje kada vidim koliko posjetilaca ima i da zaista uživaju provoditi vrijeme ovdje. Želja nam je bila da ovom parku vratimo sjaj iz vremena austrugarske, pa smo rekonstruisali šetnice kakve su i bile prije. Prijatelji se uvijek šale sa mnom kada dođu u ovaj park, da imaju osjećaj da šetaju u Beču.

Sin zloglasnog bivšeg šefa Cosa Nostre obajvom razbijesnio Italiju: 'To je podli napad na državu'

Sin zloglasnog bivšeg šefa Cosa Nostre obajvom razbijesnio Italiju: 'To je podli napad na državu'

Nakon što smo revitalizirali Stojčevac, koje je ponovo jedno od najpoželjnijih izletišta u Sarajevu, prirodne potencijale naše najljepše Ilidže, koji su nažalost godinama bili zanemareni, želimo ponovo vratiti na uživanje našim građanima. Danas u Velikom parku po prvi put imamo tradicionalno druženje penzionera i penzionerki. Do sada su ova druženja bila na Stojčevcu, a ove godine su odlučili da uživaju u našem Velikom parku.

Ovakva druženja su mi uvijek najdraža. Uz najmlađe naše stanovnike, naši najstariji sigurno najviše zaslužuju našu pažnju. Saslušamo ih, ispričamo se i nakon druženja zadovoljni odu svojim kućama. Uvijek razmišljam koliko često nismo svjesni kako nam baš malo treba da budemo sretni. Nakon druženja dalje nastavljamo na centralnom trgu koji je odnedavno dobio i počasni naziv po našoj herojskoj Četvrtoj viteškoj motorizovanoj brigadi. Naši heroji zaslužuju da se najveći trg u Sarajevu zove upravo po njima, jer zbog njih mi sada imamo priliku da popravljamo, gradimo i uživamo u slobodi. Ne smijemo to i nećemo nikad zaboraviti.

Lijepe vijesti: Gradi se nova osnovna škola u Sarajevu

Lijepe vijesti: Gradi se nova osnovna škola u Sarajevu

Nakon što smo imali bajramski koncert, koncert povodom dana Četvrte viteške motorizovane brigade, koncert Adija Šoše, ove subote je bio spektakl Mirze Selimovića pred više od 12.000 ljudi. Zaista se trudimo da pored turističkih i prirodnih potencijala naše Ilidže, građanima i turistima ponudimo dodatne sadržaje. Bila je to prelijepa noć muzike, osmijeha i zabave. Pokazali smo da je Ilidža dom dobrih ljudi.

Nedjelja, 11. august: Sjećanje na Dženana

Rane jutarnje sate ove nedjelje koristim za trening i sportske aktivnosti, a ujedno i za obilazak naših najljepših izletišta Stojčevca i Vrela Bosne. Treninge na ovim izletištima koristim i kao trening, ali i kao pregled da li je sve spremno za još jednu nedjelju punu posjetilaca.  Nakon treninga vozim se prema jednoj od naših naljepših planina u okruženju, olimpijskoj ljepotici Bjelašnici. Općina Ilidža zajedno sa Medžlisom islamske zajednice Sarajevo realizovala je jedan projekat u džematu Tušila. Puno lijepih emocija i ono što je najvažnije, druženja sa ljudima. Vrlo mi je važno da podržimo ovakve projekte, jer je to ono ustvari što ostaje iza nas.

Nermin Muzur i građani
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Nermin Muzur i građani

Nakon završenih aktivnosti na Bjelašnici, ponovo se vraćam na Ilidžu - Velika aleja, ali, nažalost, ovog puta tužnim povodom.

Ova nedjelja danas je tužna, jer je na ovaj datum rođen naš Dženan Memić. Razmišljam o našem Dženi. Danas bi imao 30. godina, bio bi mu rođendan.

Danas smo tu, da pružimo podršku porodici koja je postala sinonim borbe za pravdu i koja se bori za svoju istinu već osam godina...

"Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza!"

Ponedeljak, 12. august: Poziv iz Foče

Ponedeljkom dan počinje sastancima s najbližim saradnicima. Evaluacija završenih aktivnosti, status pojekata čije je realizacija u toku kao i plan za radnu sedmicu i za aktivnosti u narednom periodu. Dok pripremamo radnu sedmicu, stigao je poziv iz Općine Foča. Požar koji je aktivan prethodnih dana na Zelengori kod Nacionalnog parka Sutjeska. Nisu u mogućnosti sami lokalizovati požar i stabilizovati situaciju, traže pomoć našeg Vatrogasnog društva Ilidža. Dajemo saglasnost da naši vrijedni i dobri vatrogasci priteknu u pomoć kolegama i građanima Foče. Izuzetno sam ponosan na ove ljude, nebrojeno su puta pokazali da su uvijek spremni pružiti pomoć, brzu reakciju, da vole svoj posao i da za njih nema granica. Želim im sreću i dobro zdravlje, da u svemu što rade, prvenstveno budu sigurni.

Nermin Muzur
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Nermin Muzur

Planiramo dalje aktivnosti kako bi Ilidža koja je turistički lider u Kantonu Sarajevo i dalje bila mjesto dešavanja kulturnog i zabavnog života. Nakon kratkog predaha i koncerta Mirze Selimovića, najavljujemo koncerte za 23. august – Zabranjeno pušenje i 25. august - Šerif Konjević.

Ljeto na Ilidži još nije završeno, ni po temperaturama niti našim planovima. Za kraj smo ostavili tradicionalno Ilidžanski festival 27. i 28. augusta koji smo vratili našim građanima nakon što isti godinama nije održan. Da li ste znali da je prvi Ilidžanski festival nastao kao ideja pjevača iz Bosne i Hercegovine da naprave humanitarni koncert, prikupe pomoć i pokažu solidarnost sa Skopljem koje je 1963. godine pretrpjelo stravičan zemljotres? Godinu dana poslije, festival je osnovan pod radnim naslovom Festival narodnih pjesama i igara Ilidža, a ove godine slavimo 60. godišnjicu.

Utorak, 13. august

Nakon ponedeljka i detaljnih sastanaka, utorak je rezervisan za obilazak aktivnih gradilišta.

Danas smo obišli radove na rekonstruisanom sportskom terenu u Pejtonu, a onda smo prisustvovali početku radova na izgradnji novog otvorenog sportsko-rekreativnog centra u Sokolović koloniji.

Igralište na Ilidži
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Igralište na Ilidži

Sve vrijeme našeg mandata, mladi su u fokusu, i kada su u pitanju stipendije, sportske aktivnosti i zabavne aktivnosti. U proteklom periodu, u najvećoj mjeri, za mlade smo izgradili i rekonstruisali 11 dječijih igrališta i 13 sportskih terena.

Na Sportsko-rekreativni centar Čarli sam možda i najviše ponosan. Nekada divlja deponija sada je najljepši zabavni park u Sarajevu na oko 15.000m2. Imamo 3 dječija igrališta za sve uzraste kao i mobilijar prilagođen za djecu sa poteškoćama u razvoju, sportske terene za fudbal, košarku i odbojku na pijesku. Čarli je svaki dan prepun djece i mladih i zbog ovakvih projekata vrijedi raditi ovaj posao.

Nakon aktivnosti na terenu, ponovo se vraćamo u kabinet, sumiramo zatečeno stanje i planiramo aktivnosti za naredni period.

Srijeda, 14. august

Srijedu započinjemo sastankom sa ministrom Adnanom Štetom. Redovni sastanci sa Ministrom na temu aktivnih gradilišta u našoj lokalnoj zajednici iz oblasti saobraćaja pokazuju odličnu saradnju, što se konkretno može vidjeti i na terenu. Radovi na historijskom projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica idu po planu, a razgovarali smo i o novim saobraćajnicama i  uključnoj traci na brzu cestu u Osjeku, radovima na Ratnom putu, kao i planiranim radovima na raskrsnici XIII transferzale.

Nermin Muzur i građani
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Nermin Muzur i građani

Zatim imamo sastanak sa predstavnicima privrednika. Upravo na tom sastanku nas zatiče informacija koja je objavljena od zvaničnih institucija - Fiskalni promet Ilidže u sedam mjeseci ove godine povećan za čak 500 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj nevjerovatan iznos i napredak u odnosu na prošlu godinu može biti iznenađenje samo za one koji ne poznaju strukturu privrednika općine Ilidža, kao i one koji ne prate aktivnosti koje mi kao lokalna zajednica sprovodimo u cilju promocije naše lokalne zajednice kao najpotentnije i najugodnije za uspješno i sigurno poslovanje.

Potvrda uspješnosti naše promocije i kampanje je da već sad imamo nekoliko velikih kompanija koje su za svoje novo sjedište odabrale općinu Ilidža.

Na ovaj rezultat, možemo još dodati da smo prva općina i turistički lider po broju noćenja u Kantonu Sarajevo, prvi po fiskalnom prometu, jedna od rijetkih općina koja bilježi pozitivan prirodni priraštaj u proteklom periodu i kontinuiran rast broja zaposlenih. U 2021. godini bilo je oko 20.000 zaposlenih, dok je prema posljednjim podacima u 2023. godini broj zaposlenih preko 25.000. Postali smo lokalna zajednica koju rado biraju investitori.

Nakon ovog slijedi jedan od najvažnijih i najznačajnijih sastanaka u ovom mandatu. Tema je izgradnja osnovne škole na Stupu, koja je bila višedecenijska želja ali i samo dugogodišnje predizborno obećanje. Sada je realnost i ovo je sastanak na kojem dogovaramo detalje o početku izgradnje. Nakon uspješnog sastanka o početku gradnje škole, slobodno mogu zaključiti da je ova srijeda jedna od najboljih u mom mandatu.

Četvrtak, 15. august

Nakon jutarnjih tekućih aktivnosti ponovo smo na terenu. Obilazimo od - asfaltiranja ulica, izgradnje komunalne infrastrukture, čišćenja riječnih korita, projekat koji je možda meni lično jedan od najdražih i najbližih, a to je izgradnja nove sportske dvorane u Hrasnici. Stadion u Hrasnici i FK Famos je dio mog odrastanja. Svoje prve korake i treninge sa imao upravo na ovom stadionu. Najbolje mahalske utakmice su se igrale ovdje. Stara dvorana više nije bila uslovna i godinama se pričalo o izgradnji nove.

Prije nego se uputim u Općinu, skoro svaki dan obiđem gradilište, pratim kako nova dvorana poprima svoje konture. Konstrukcija je skoro pa završena i planirani radovi idu svojim tokom. Ovo će sigurno biti mjesto novih pobjeda, mjesto na kojem će odrasti djeca koja će Ilidži donijeti nove medalje poput našeg Sabeta, mjesto po kojem ćemo biti prepoznatljivi, kao što smo uvijek i bili, a to je sportska općina sa velikim sportskim imenima.

Iz Hrasnice se vozim prema Butmiru. Nedavno smo završili prvu fazu rekonstrukcije kanalizacione mreže koja se čekala preko 30 godina. Kanalizaciona mreža u Butmiru, Osjek, Rakovički kolektor, pumpna stanica Blažuj, prioritetni projekti su komunalne infrastrukture. Najveći izazov u Butmiru svakako  je bio prostor za igru. Nakon što smo zajedno sa građanima pronašli adekvatnu lokaciju, za 7 dana nas očekuje otvaranje novog velikog Sportsko rekreativnog centra u Butmiru koji će nositi naziv našeg Emila Gavranovića – Bebana.

Koncert Mirze Selimovića
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Koncert Mirze Selimovića

Ovo je sigurno još jedno igralište koje će pored Čarlija biti dolina osmijeha i puniti srca.

Ilidža je pored svog tradicionalnog Ilidžanskog festivala - najstarijeg muzičkog festivala u regionu, takođe i dio Sarajevo Film Festivala te u toku festivalskih dana imamo projekcije filmova u našem MMC – Kinu Igman kao i druge festivalske aktivnosti koje su predviđene na lokaciji Ilidže. Na tu temu imamo sastanak i razgovaramo o detaljima da sve prođe u najboljem redu. S obzirom na sve pozitivne informacije i rezultate sa sastanaka u srijedu i četvrtak, imam dovoljno energije da i kasne sate četvrtka izdvojim za trening i sportske aktivnosti.

Ne trebam ni napominjati da trening i sportske aktivnosti ponovo obavljam u našem Velikom parku, Velikoj aleji i na Stojčevcu... Trenirajući srećem veliki broj građana koji su se već počeli interesovati za ovogodišnji Ilidžanski festival, sadržaje i način na koji mogu doći do karti, što potvrđuje da je to jedno od najvećih blaga koje baštini Općina Ilidža.

Petak, 16. august

Petak, kraj zvanične radne sedmice, rezervisan je za jedan od najvažnijih i najvećih ugovora koje je potpisala naša lokalna zajednica. Kao što smo i rekli, u srijedu smo dogovorili detalje, a već danas u 9:00 sati potpisujemo ugovor sa izvođačem radova o početku izgradnje dugo očekivane osnovne škole na Stupu.

Nermin Muzur
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Nermin Muzur

Kada je Općina Ilidža prije tri godine, krenula u ovu priču, nije bila riješena lokacija izgradnje buduće škole, niti je za nju postojao bilo kakav projekat. Nakon što su tri generacije u porodici čekale, danas smo potpisali ugovor sa izvođačem i uskoro mašine dolaze na teren i kreću sa radovima. Idejni projekat radio je Arhitektonski fakultet UNSA i ono što smo željeli je da bude najljepša i najmodernija škola u Bosni i Hercegovini i bit će primjer kako jedna škola treba da izgleda. Važan dan za Ilidžu, Stup, sadašnje i buduće osnovce.

Poslije škole obilazimo naše vrijedne uposlenike JP Ilidža na gradilištu u Gladnom polju. Današnju pauzu za doručak sam iskoristio da doručkujem zajedno sa njima. Zahvaljujući njima radimo i gradimo i ponosni smo na naše Javno preduzeće koje je u proteklim godinama raslo i učestvovalo u realizaciji naših najvažnih projekata. Uvijek se možemo osloniti na njih, i zato hvala uposlenicima na neizmjernom trudu.

Na ovoj lokaciji će za nekih mjesec dana biti završeno još jedan sportsko-rekreativni centar za stanovnike ovog dijela Ilidže.

Nakon obilaska gradilišta, ponovo se vraćam u kabinet i imam još jedan važan sastanak koji se takođe tiče manifestacije koju baštini naša općina preko 100 godina. Sa predsjedavajućim Stambolićem i predstavnicima Konjičkog kluba dogovaramo detalje o organizaciji tradicionalnih konjičkih trka na našem hipodromu koje su zakazane za 07.septembar. Iste su bile date zaboravu, međutim prošle godine smo vratili konjičke trke u Butmir i sam odziv građana i povratne informacije sa terena su pokazatelj da iste trebamo nastavljati organizovati.

Petak poslije džume sa svojim najbližim saradnicima detaljno planiram i pripremam aktivnosti koje nam dolaze. Već naredne sedmice imamo dva koncerta, zatima samo dva dana nakon počinje Ilidžanski festival, a početak školske godine je rezervisan za sad već tradicionalno okupljanje svih ilidžanskih prvačića na Trgu Četvrte viteške motorizovane brigade.

Od prošle godine naši prvačići imaju organizovan prijem, gdje njihovo formalno obrazovanje počinju uz himnu Bosne i Hercegovine, podizanjem zastave naše domovine na Centralnom trgu i uz prigodan zabavni program. Cilj nam je da ove sve manifestacije prođu u najbolje mogućem redu, kako bi i kroz njih potvrdili da Ilidža jeste i bit će Dom dobrih ljudi.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u ovoj rubrici su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije