Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

1
Radiosarajevo.ba
Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast
Foto: Privatni album / "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Redakcija portala Radiosarajevo.ba donosi Dnevnik Radija Sarajevo, kojeg ispisuju osobe iz političkog, kulturnog, privrednog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ovosedmični Dnevnik Radija Sarajevo piše Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora Festivala kulture „Slovo Gorčina“ i unuk velikog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Subota, 20. juli: Maku u čast

Za šest dana počinje Festival kulture „Slovo Gorčina“, čija tradicija seže do 1971. godine, kada je u čast tada preminulog Maka Dizdara u njegovom rodnom gradu Stocu, na nekropoli stećaka Radimlja, održan recital stihova „Kamenog spavača“. Na taj način je započela realizacija vizionarske ideje koju je imao sam Mak Dizdar, a to je održavanje godišnjih susreta najznačajnijih književnika, slikara, muzičara i drugih umjetnika koji bi na kulturno-historijskim spomenicima Stoca predstavljali svoja djela.

Baščaršija u subotu uvečer krcata turistima: Evo šta smo snimili na +32 stepena

Baščaršija u subotu uvečer krcata turistima: Evo šta smo snimili na +32 stepena

Slovo je prošlo kroz nekoliko faza, od razvoja u jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini u predratnom periodu, preko ponovnog osnivanja, najprije u Mostaru, a potom i Stocu, 1997. godine, nakon prisilnog prekida tokom ratnih godina i kataklizme koju je Stolac doživio, do postepenog i konstantnog rasta do današnjeg statusa regionalno značajnog multidisciplinarnog festivala.

Foto: Privatni album: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Nedjelja, 21. Juli: „Iza uma“

Pripremanje programa „Slova Gorčina“ trajalo je oko šest mjeseci, ali veliki dio posla mora biti odrađen u posljednjih nekoliko dana. Najveći izazov predstavlja organizacija ceremonije otvaranja, u sklopu koje će biti održan intermedijalni performans „Iza uma“ austrijske kompozitorice bosanskohercegovačkog porijekla Belme Bešlić-Gál, koji uključuje nastup osam muzičara, zvučnu instalaciju te specijalnu rasvjetu i video projekcije.

Scenografiju je osmislila austrijska umjetnica Lisa Horvath, a radi se o specijalnim „kutijama“ nepravilnih oblika koje asociraju na stećke, na kojima će stajati muzički izvođači. Izrada kutija u radionici „Werbelicht“ u Brezi traje već gotovo mjesec dana, a poseban izazov predstavlja i zamišljena fluorescentno-zelena boja, koja zahtijeva nabavku specijalne, teško dostupne farbe.

Ponedjeljak, 22. juli: „Ganjanje papira“ i nezavisna kultura

Na našu nesreću, upravo u ovom periodu intenzivnih priprema za festival, dva ministarstva raspisala su konkurse za dodjelu sredstava koje ne smijemo propustiti. Svaka prijava za ovakve konkurse u Bosni i Hercegovini prava je logistička i organizacijska noćna mora, jer zahtijeva prikupljanje niza dokumenata, potvrda, ugovora i slično, uz dodatni pritisak da bilo kakva, pa i najmanja greška ili propust dovodi do diskvalifikacije projekta.

Naprimjer, na jednom nedavnom konkursu naš projekt je diskvalificiran jer je dokumentacija uvezana spiralnim umjesto čvrstim uvezom. Svaki konkurs je dakle strogi test „ganjanja papira“ bez ikakve prilike za popravnim ispitom. Umjesto da ovi zahtjevi u doba digitalizacije vremenom postaju jednostavniji, u Bosni i Hercegovini konkursi svake godine postaju sve zahtjevniji, uništavajući volju za finansijski ionako neisplativim bavljenjem nezavisnom kulturom...  

Foto: Privatni album: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Utorak, 23. juli: Umjetnci stižu

Prvi umjetnici počeli su stizati u Bosnu i Hercegovinu, te je sada potrebno organizirati njihov prevoz i boravak u Stocu. Dugujemo zahvalnost brojnim pojedincima i privrednim subjektima, našim partnerima.

Inače, bez podrške partnera iz privatnog sektora, Festival kulture „Slovo Gorčina“ ne bi mogao opstati, ili bi se morao održavati u mnogo skromnijim okvirima, te ovom prilikom želim da im kažem jedno veliko HVALA!

Pored njih, sponzori, partneri i pokrovitelji festivala su i Fondacija Mak Dizdar, Buybook Doo, SP CE, Austrijski kulturni forum, Mostarski teatar mladih, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Turistička zajednica HNK, mediji i drugi. Svima, također, zahvaljujemo.

Srijeda, 24. juli: Stolac – Sarajevo - Innsbruck

U bašti Muzeja književnost i pozorišne umjetnosti u Sarajevu večeras je u organizaciji „Slova Gorčina“ održan poetski performans austrijskog pjesnika bh. porijekla Jovice Letića „Tu, u daljini“ u izvedbi Mostarskog teatra mladih.

Ovaj „izlet“ posljedica je pobratimstva između Sarajeva i Innsbrucka, grada u kojem živi Jovica Letić i koji je podržao prijedlog da se ovaj performans održi i u Sarajevu. Performans je bio izuzetno dobro posjećen, što je dovelo do ideje da ovo gostovanje „Slova Gorčina“ u Sarajevu postane nova tradacija, te da festival na taj način doprinese povezivanju grada u kojem je Mak Dizdar rođen i grada u kojem je proveo najveći dio svog života.   

Četvrtak, 25. juli: Među mramorjem Radimlje

„Kutije“ su još u utorak uspješno prešle put iz Breze do Stoca i smjestile se među mramorjem Radimlje. U srijedu je započelo i postavljanje tehničke opreme kako bi se u toku noći mogli podesiti rasvjeta i svjetlosne projekcije. Muzičari su zauzeli pozicije, a među njima posebnu pažnju privlači Pina Bettina Rücker, koja na specifičnim kvarcnim posudama različitih veličina proizvodi jedinstven zvuk. Nažalost, problemi sa strujom onemogućili uključivanje audio i video opreme i nakon višesatnih pokušaja ekipa je bila prisiljena odustati od priprema. Umjesto planirane generalne probe u četvrtak, tek oko 9 sati započele su pripreme koje su trajali do 4 ujutro. Ipak, na kraju je sve završeno i performans je spreman.

Foto: Privatni album: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Petak, 26. juli: Safet Zec i Zlatko Ugljen

Konačno je došao i ovaj dan! U festivalskom centru, koji je smješten u nekadašnjem salonu „Šipada“, postavljaju se izložbe Safeta Zeca i Zlatka Ugljena, koje će biti otvorene u subotu. Festivalski volonteri od ranog jutra dočekuju i smještaju više od 80 gostiju festivala, kao i brojne posjetioce koji se zanimaju za program, biltene i druge informacije.

U 8 sati, na Radimlji je sve spremno i nekoliko stotina posjetilaca polako pristiže. U sklopu otvaranje festivala, predsjednik žirija Asmir Kujović proglašava pobjednicu konkursa za nagradu „Mak Dizdar“ – radi se o sarajevskoj pjesnikinji Ermini Ribić.

Nakon toga počinje i spektakularni performans koji sve prisutne ostavlja bez riječi – projekcije i muzika prostor Radimlje su zaista pretvorile u vanvremenski prostor, kako je to i najavila autorica. Večer se nastavlja nastupom gosta pjesnika Marka Tomaša, a onda i koncerta tuzlanskog benda Ubunti Trio...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije