Save the Children / Djeca poručuju: Školsko dvorište nije javni parking!

07. 05. 2019. u 15:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Djevojčice i dječaci iz Bosne i Hercegovine zahtjevaju adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine vožnje u blizini njihovih škola, igrališta i domova, češću kontrolu saobraćaja od strane policije, postavljanje ivičnjaka, te zabranu parkiranja u školskim dvorištima, na trotoarima i na zelenim površinama. Takođe, pozivaju svoje vršnjake da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, posebno ističući opasnost korištenja slušalica za vrijeme kretanja na ulici.

Globalna sedmica promocije sigurnosti u saobraćaju UN-a - undefined

Foto: Save The Children: Globalna sedmica promocije sigurnosti u saobraćaju UN-a

Njihovi zahtjevi dolaze u povodu Globalne sedmice promocije sigurnosti u saobraćaju UN-a, koja se provodi u drugoj sedmici maja, od 6. do 12.5. Tim povodom, organizacije članice Radne grupe za zaštitu djece - Save the Children, Hope and Homes for Children BiH i World Vision BiH pozvale su škole, udruženja, centre i druge organizacije i ustanove koje rade direktno s djecom da se uključe u kampanju USPORI – DJECA TREBAJU SIGURAN PUT čiji je cilj podizanje svijesti o rizicima kojima su djeca izložena u saobraćaju.

Globalna sedmica promocije sigurnosti u saobraćaju UN-a - undefined

Foto: Save The Children: Globalna sedmica promocije sigurnosti u saobraćaju UN-a

U 2018. godini, na bh. cestama smrtno je stradalo 11 djece, uključujući troje maloljetnih vozača. Prema podacima BIHAMK-a, u 36.673 saobraćajnih nesreća, ukupno je smrtno stradalo 277 osoba, dok je 10.403 povrijeđenih. Nepropisna brzina i vožnja neprilagođena uslovima na cestama neki su od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, čak 24,3 odsto, a najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju - 37,44 odsto.

Save the Children poziva sve institucije i organizacije koje rade s djecom, kao i medije i druge aktere u društvu, da ovu sedmicu posvete razmišljanju i skretanju pažnje na rizike sa kojima se djeca susreću u saobraćaju, a šta sama djeca kažu o tome možete pogledati i u filmu koji su snimili učenice i učenici Osnovne škole Puračić: https://www.youtube.com/watchv=5BFE0nIVESw&feature=youtu.be

Pored ove škole, akciji su se pridružili i učenici i učenice sljedećih osnovnih i srednjih škola: O.Š. 'Enver Čolaković' Breza; O.Š. 'Safvet-beg Bašagić' Breza; Osma osnovna škola 'Amer Ćenanović' Ilidža; Osnovna škola Banovići; Osnovna škola 'Nafija Sarajlić' Sarajevo; Srednja škola '28.juni' Istočno Sarajevo i O.Š. 'Grivice' Banovići..


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA