Istražili smo: Da li je moguća nabavka vakcina bez učešća države?

2
I. S.
Istražili smo: Da li je moguća nabavka vakcina bez učešća države?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Početkom proljeća u javnost je dospijela odlična inicijativa - više od 200 bh. firmi je iskazalo želju da nabave vakcine za svoje radnike. Kako to državne vlasti do sada nisu uspjele, poslodavci su bili spremni 'zasukati rukave' i stati u zaštitu svojih radnika.

Nažalost, ideja nije bila provodljiva - jer je poslodavcima rečeno da nije moguća komercijalna nabavka vakcina.

Tragom ovih informacija, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, te smo ih pitali - da li je moguća nabavka vakcina bez učešća države, odnosno, komercijalna?

"Uvoz vakcina protiv Covid-19 je odobravan na osnovu člana 66. stav 3. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima (“Službeni glasnik BiH”, br. 58/08) I to od strane entitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja", naveli su iz Agencije.

Napomenili su i da veledrogerije koje imaju dozvolu za promet na veliko lijekovima u BiH - mogu biti uvoznici i distributeri lijekova.

Njihov spisak možete pogledati OVDJE.

"Naša Agencija je odobravala uvoz predmetnih vakcina na osnovu člana 66. stav 7. ispred pomenutog zakona i to veledrogeriji Hercegovinalijek", poručili su iz Agencije.

Bez odgovora

Kompanija Hercegovina lijek d.o.o je odabrana putem javnog tendera kao izbor Ministarstva civilnih poslova BiH za uvoz vakcina u našu zemlju.

Oni su upisani u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom.

Iako smo nekoliko puta kontaktirali ovu kompaniju s pitanjem da li je moguća komercijalna nabavka vakcina, te nam je Meaz Begović, direktor ove kompanije obećao javiti se, odgovor nismo dobili do zaključenja ove vijesti.

Samo za potrebe državnih institucija

Odgovor smo dobili zato od kompanije Bosnalijek, inače lidera u proizvodnji farmaceutskih proizvoda u BiH koji su se odazvali pozivu vlasti da pomognu procesu nabavke vakcine.

Naravno, kako su naveli iz ove kompanije, sama nabavka vakcina na svjetskom tržištu je izuzetno komplikovana.

Prema trenutnim uslovima koji vladaju na svjetskom tržištu nije moguća komercijalna nabavka vakcina. Kada je u pitanju inicijativa Udruženja poslodavaca za nabavku vakcina za radnike, Bosnalijek podržava takva nastojanja, ali to je u ovom trenutku jedino moguće realizirati isključivo u sklopu eventualnih nabavki za potrebe nadležnih državnih institucija. Mi nismo uključeni u direktni proces i ne raspolažemo sa informacijama o eventualnim sličnim dogovorima", zaključili su iz ove kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije