Čekajući vakcine u BiH: U prvoj sedmici marta - dva važna sastanka

3
L. R.
Čekajući vakcine u BiH: U prvoj sedmici marta - dva važna sastanka
Foto: Pixabay / Ilustracija

U utorak, 2. marta 2021, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine održat će sastanak s međunarodnim predstavnicima o konačnom dolasku vakcina protiv COVID-a u našu zemlju.

Na sastanku će učestvovati i predstavnici COVAX-a, međunarodnog programa za distribuciju vakcina kao i oni iz kompanije Pfizer. Bit će tu i predstavnici entiteta, ali i kantona. 

Istovremeno, kako je isti izvor potvrdio za portal Radiosarajevo.ba, šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus mogao bi već u utorak razgovarati o istoj temi s članovima našeg Predsjedništva. 

Ghebreyesus je infomiran o svim problemima u miloj nam domovini - nadležnosti, napetosti, donošenje odluka, brojni nivoi vlasti... - te su upućeni apeli da i on pomogne da naša zemlja što prije dobije cjepiva protiv COVID-a. 

"Sve radnje su završene, sve je pripremljeno. Sve ono što se moglo pripremiti s naše strane je urađeno i mi smo u iščekivanju kada bi moglo biti dospjeće vakcina”, izjavila je ovog četvrtka Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Dodaje da priča o tome da preduslovi nisu ispunjeni, ne stoji.

“Sve što se priča da nema preduslova, ne stoji i nije tačno. Sve što je bilo do BiH je učinjeno. Uplatili smo iznose koji su potrebni. Ako postoji krivica, onda je na dobavljačima koji je trebao dostaviti vakcine. Procesi su bili mnogo usporeniji nego se moglo očekivati. Očigledno nismo bili agresivni kao što su druge zemlje bile agresivne. U narednih pet do šest dana se očekuje da bi mogle doći vakcine i da krene početak vakcinisanja, radi se o nekih 100.000 doza”, dodaje Turković.

Turković je istog dana kazala kako će vakcine doći i mimo COVAX mehanizma, čije će plaćanje biti preko IPA fondova"Imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i krene se s procesom."

No, podsjetimo, Bosna i Hercegovine prošlog je septembra naručila više od 1.2 milion cjepiva koje smo platili putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI) - sve se to odvijalo kroz COVAX.

Inače, prva cjepiva iz COVAX-a prije nekoliko dana dobila je - Gana.

Ako vam još nije jasno, da pojednostavimo običnim rječnikom - COVAX je sistem namijenjen najsiromašnijim zemljama na planeti. 

U januaru je država saopćila kako u februaru dolazi 23.400 doza Pfizerove vakcine, a do kraja februara i do 259.200 cjepiva Astrazeneca.

Kao što vidimo, 28. je februar, a jedine vakcine koje su stigle u BiH jesu ruske vakcine Sputnik V koje su otišle samo za entitet RS.

Naime, tako tvrdi Ministarstvo civilnih poslova, prije šest dana, 22. februara na njihovu adresu stigli su dodatni zahtjevi koje naša država mora provesti - riječ je o skidanju odgovornosti s proizvođača vakcina. Isti ugovor potpisuju sve zemlje iz COVAX-a.

Naši političari, pak, tvrde da nas Pfizer pokušava prevariti.

"BiH danas može primiti miliona doza Pfizerove vakcine, koji ima najkomplikovanije uslove za prihvat vakcine. Moje stanovište je da Pfizer želi da kupi vrijeme da te vakcine preproda po nekim drugima sasvim drugim cijenama od one koje smo mi platili", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara.

On smatra i da nije potrebna izmjena Zakona o javnim nabavkama, a pojedini bh parlamentarci ocjenjuju da je upravo to glavna kočnica da se entiteskim vladama omogući direktna nabavka vakcina. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, oba po hitnom postupku. Oba prijedloga biće, na prijedlog poslanika Adila Osmanovića (SDA), upućena u Dom naroda na izjašnjavanje po hitnom postupku.

I dok traje ova politička trakavica, vakcina nema.

Bakir Nakaš, ugledni sarajevski ljekar, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba nedavno je kazao kako državu treba tužiti za svaku smrt od COVID-a koju smo mogli izbjeći da imamo vakcine.

Istovremeno, u Srbiji je VEĆ vakcinisano 1,1 milion ljudi. Predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić kazao je kako će nam pokloniti 10 hiljada doza vakcine.

U Hrvatskoj je cijepljeno skoro 126 hiljada ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije