Bračni par Muminović: Neustrašivi alpinisti iz Bugojna

Lejla Karović
Bračni par Muminović: Neustrašivi alpinisti iz Bugojna

Bračni par Aida i Besim Muminović su u svom rodnom gradu etablirali sportsko penjanje i alpinizam, na radost mnogih mladih, ali i njihovih starijih sugrađana.

Aida je profesorica engleskog jezika u Srednjoj tehničkoj školi Bugojno, a Besim je nastavnik likovne kulture u Drugoj osnovnoj školi. U braku su 15 godina i imaju dvoje djece. Osim što vole svoj nastavnički poziv, imaju još ljubavi vrijednih spomena, a to su planinarenje, alpinizam i sportsko penjanje.

S planinarenjem je prvo krenuo Besim prije desetak godina, a Aida mu se pridružila malo poslije. Besim govori: “U to planinarenje se prosto zaljubiš, puniš baterije u toj divnoj prirodi, još ako si s dobrim društvom, onda je sve odlično.”

besim i aida.jpg - undefinedPrivatni album: Besim i Aida Muminović

Prisjećaju se oboje kako im je tada bugojanski Kalin s nadmorskom visinom od 1.530 m bio ekspedicija za cijeli dan, a sada kada imaju neke pripreme, istrče na vrh Kalina za 54 minute. Kod Muminovića je planinarenje izraslo u nešto više – u alpinizam i sportsko penjanje.

“Upisali smo se na kurs alpinizma, oboje smo završili školu početnog i naprednog alpinizma, i zimskog i ljetnog”, govori Besim, napominjući da se nije sve završilo na tome jer su morali ispuniti dvije godine stažiranja i savladavati određene ture. 

“Da bismo bili što bolji u alpinizmu, morali smo trenirati, a nismo imali poligon, nikakve uvjete, pa smo sebi našli jednu stijenu za sportsko penjanje blizu Bugojna. Tu stijenu smo osposobili za penjalište i sad je ta stijena zvanično u vodičima u BiH. Zove se ‘Sportsko penjalište Pecine', Pršljanica’”, govori Aida. Besim je ponosan na ovo penjalište i ocjene koje dobija.

Muminovići uvode u ovaj sport sve više i više ljudi jer su prije nekoliko godina pošli dijeliti svoje znanje pri Sekciji za alpinizam i sportsko penjanje Planinarskog društva "Koprivnica" i seniorima i juniorima.

Besim napominje: „Dobili smo prije dvije godine i salu u KSC-u Bugojno gdje sada možemo trenirati i zimi, te smo time, može se reći, etablirali ovaj sport u svome rodnom gradu.“

Svoje učenike rado vode na penjanje i upućuju u ovaj sport, kao i svim onim koji su zainteresirani u njihovom gradu. Imaju mlađu i stariju grupu i bilježe dosta zainteresirane djece. Sin Edber već osvaja nagrade u sportskom penjanju, na šta su roditelji, zaljubljenici u ovaj sport, posebno ponosni. Napominju da im je kćerka Farah ljubiteljica odbojke, a misle da je bila jako talentovana za penjanje, te se nadaju da će opet nekad poći njihovim stopama.

besko_aida.jpg - undefined
„Imamo svoju opremu koju koriste drugi, a mi smo do većine toga u svojoj režiji dolazili godinama. Oprema za alpinizam je jako skupa“, govori Aida.„Iz svake generacije bude od 30 do 50 učenika, mogu birati planinarsku, penjačku i alpinističku sekciju“, zadovoljni su Muminovići odzivom, napominjući da uopće ne naplaćuju članarinu.

Ima tu lijepih priča, jer onda ta djeca rastu zaljubljeni u alpinizam, penjanje, pa odrastu i postaju aktivni članovi PD-a i GSS-a, a većina su učenici bračnog para Muminović: “Tu bismo spomenuli Tarika Rustempašića, koji je bio u osnovnoj školi kad se tek učlanio u Sekciju, šalimo se da smo ga za ruku vodili na penjanja, a sada je aktivni član i penjački partner nama, neko u koga se možemo pouzdati.“

Aida i Besim su članovi Gorske službe spašavanja SBK. Besim ima značku alpiniste, a i Aida je očekuje uskoro jer je ispunila sve uvjete. Besim se aktivno penje po vrhovima, bavi alpinizmom, kao i Aida, koja pored svega toga trči i polumaratone, a sad se sprema i za Čvrsnica Ultra Trail.

Ovaj bračni par je nezaustavljiv, nižu sve više uspjeha otkako ih je ovaj sport potpuno opčinio – Aida je 2014. godine proglašena najboljom alpinisticom ispred Sarajevske škole alpinizma, a Besim 2016.

Muminovići odlično sarađuju i van njihovog doma: “Nastojimo, kada idemo na neke opasnije ture – gdje dvoje treba da bude u navezi, da ne budemo zajedno. Da ja imam drugog partnera pri penjanju, samo da ne budemo zajedno. Znale su se dešavati povrede i opasne situacije, pa ne želimo da se upliću emocije.”

Aida i Besim su 2013. godine osvojili i slavni Mont Blanc s Bugojancima iz PD Koprivnica Fahrudinom Teskeredžićem-Teksom i Zoranom Čosićem, članovima Sekcije za alpinizam i sportsko penjanje Planinarskog društva "Koprivnica", kao i sa mostarskim alpinistom Goranom Vidovićem.

aida1.jpg - undefined
“Uspon na Mont Blanc je bio izazovan i zanimljiv, prvi put da smo svi mi bili na toj visini. Vrijeme nas nije ispočetka služilo, a to je jedan od ključnih faktora”, govori Besim Muminović.

Aida se prisjeća teških ruksaka i poteškoća na koje su nailazili: “Kada dođeš na određenu visinu ne znaš odgovoriti na osnovna pitanja, poput – koliko je jedan plus jedan, koliko ti je godina, ako dođe do toga da ne znaš odgovore, tvoj organizam to ne može podnijeti i moraš se spuštati niže. Mi smo naš uspon obavili bez tih problema. Ali je bio izazov i veliko ostvarenje.”

Napominje da je teži bio njihov alpinistički poduhvat na Grossglockner: „Imate stijenu gdje je samo led i snijeg. Penješ se, osiguravaš, praviš štandove. E ,to je bila teška ali atraktivna tura.“

Aida napominje da je prva je žena iz BiH koja se uspjela popeti na Pallavicinijev Couloir na Grossglockneru, na šta je posebno ponosna. Veliki je broj bh. vrhova, onih iz regije ali i poznatih svjetskih vrhova koji su Muminovići osvojili i još ih drži želja za osvajanjem novih.

vodopad_zdrimci.jpg - undefined
Ove godine planiraju i nova planinska osvajanja, Aida u planu ima uspon na Mont Elbrus, a Besim na Matterhorn.

„Sve nam je do vremena. Isplaniramo sebi datum, vrijeme, ekipu i dođe taj datum, a loše vrijeme. Dakle, od uspona nema ništa“, govori Besim.

Njihovim roditeljima nije drago što se bave alpinizmom i penjanjem, smatraju da je to opasno. „Kada vide da nećemo odustati, onda su nam podrška“, rekla je Aida.

Svoje uspone i putešestvije organizuju i plaćaju u svojoj režiji. Aida govori: „Ponekad nam uspone sponzoriraju neke firme, poput srednjobosanskih firmi Sirovinametal, Šumarije i Općine Bugojno, ali najviše mi zapravo učestvujemo u plaćanju.“

Ljude iz male sredine koji su imali doslovno nikakve uvjete, vodila je samo ljubav i volja, pa su tako, zahvaljujući Muminovićima, alpinizam i sportsko penjanje postali vrlo atraktivni mnogim Bugojancima.

Ponosni su na činjenicu da su Bugojno stavili na alpinističku listu u vodiču za sportsko penjanje. “To je ideja troje ljudi, nismo ni slutili da će izrasti u nešto više. Izdvojili smo se i među alpinistima u Bosni i Hercegovini”, govori Besim, a Aida napominje da se  zagrijavaju i da najbolje tek slijedi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije