Galić: Vrlo sam ponosna što neko cijeni moj angažman

Radiosarajevo.ba
Galić: Vrlo sam ponosna što neko cijeni moj angažman
Foto: Tačno.net / Štefica Galić

Štefica Galić, glavna i odgovorna urednica portala Tačno.net, aktivistica i humanistkinja, žena koja je 1993. godine, u jeku kampanje etničkog čišćenja u tzv. Herceg-Bosni, u svome Ljubuškom, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake, dobitnica je njemačke nagrade Johan Philipp Palm za slobodu govora u 2018. godini, potvrđeno je iz redakcije cijenjenog mostarskog medija.

Piše: Faruk Vele

Hrvatica čiji su idali čovjekoljublje i dobrota, a koja se mnogo puta našla na udaru zbog svojih stavova,  oštar je kritičar Hrvatske demokratske zajednice, Dragana Čovića, politike tzv. Herceg-Bosne i ovdašnjih vlasti inače. Zbog svojeg rada često je bila napadana.

Vrlo sam ponosna što neko cijeni moj angažman i napore u borbi za slobodu govora, slobode medija i za bolji i pravedniji svijet“, kazala nam je Galić u prvoj reakciji na nagradu.

Dodala je vrlo iznenađena i zadovoljna nakon vijesti o dodjeli nagrade Johann Philipp Palm.

Inače, Galić je svojim radom i javnim angažmanom u oblasti borbe za ljudska prava zaslužila je jednu od najprestižnijih novinarskih nagrada u Njemačkoj.

U obrazloženju dodjele nagrade Štefici Galić navodi se da ona zajedničku budućnost svih ljudi u Bosni i Hercegovini smatra mogućom samo ukoliko se užasi prošlosti razjasne i žrtve zamole za oprost:

“U člancima na internet-portalu Tačno.net i u svojim govorima ona imenuje počinitelje i mjesta etničkog čišćenja. (…) Izložena je otvorenim prijetnjama, uznemiravanju i čak nasilnim napadima reakcionarnih nacionalista. Od državnih institucuja nema zaštitu niti pomoć. Ipak, ona se ne predaje i dalje odlučno radi na pomirenju svih naroda u svojoj zemlji. Time je ona izuzetan primjer koji odgovara smislu ove nagrade”, navodi se u obrazloženju.

Osim Štefice Galić, nagradu je još dobila radio novinarka iz Južnog Sudana Josephine Achiro Fortelo.

Nagrada nosi ime po Johanu Philippu Palmu, njemačkom izdavaču i borcu za slobodu koji je ubijen početkom 19. stoljeća tokom Napoleonovih osvajanja po direktnoj naredbi francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije