Bolna životna priča Amele iz Srebrenice: Pleteni džemper, uspomena na ubijenog oca

0
AA
Bolna životna priča Amele iz Srebrenice: Pleteni džemper, uspomena na ubijenog oca
FOTO: AA / Porodica Hasanović iz Srebrenice

Porodica Hasanović živjela je u srebreničkom naselju Slatina do samog pada Srebrenice pod okupaciju vojske bosanskih Srba u julu 1995. godine, objavio je Memorijalni centar Srebrenica.

Otac Hasib, majka Ifeta i kćerka Amela imali su sličnu sudbinu kao i druge bošnjačke porodice tokom perioda opsade. Borili su se za preživljavanje i opstanak.

"Padom Srebrenice, uznemireni i uplašeni, spakovali su nešto odjeće, hrane i krenuli na put kroz šume do Šušnjara. Tu su se rastali sa Hasibom, koji se, kao i većina muškaraca, odlučio preko šume pokušati domoći slobodne teritorije. Tada je posljednji put poljubio svoju kćerku i rekao supruzi Ifeti da je čuva", napisali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Njih dvije zajedno su, s ostatkom porodice, rodbine i prijatelja, većinom žena i djece, otišle u Potočare pred bazu UN-a. U narednim danima uslijedila je nasilna deportacija iz Potočara prema Lukama u blizini Kladnja. Njih dvije su autobusom prebačene na slobodnu teritoriju.

Hasib nije preživio. Na putu do slobodne teritorije je zarobljen i ubijen. Kćerka je godinama tragala za informacijama vezanima za posmrtne ostatke svog oca. Tek 2018. godine, nakon poziva i odlaska u Centar za traženje nestalih osoba u Tuzli, saznala je sudbinu svog oca. Pronađeno je tek par manjih kostiju u masovnoj grobnici Liplje kod Zvornika. Ukopan je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica 2020. godine.

"Kada dođete gore i kad vas informišu o tome, kao da stane cijeli svijet. U tom momentu posljednje nade da je živ nestale su, kada su mi rekli da je pronađeno tek par kostiju", rekla je Amela.

Prateći rad Memorijalnog centra Srebrenica, odlučila je donirati predmete koji su pripadali ocu i njoj, a koje su koristili prije genocida u Srebrenici.

"Dolaskom na slobodnu teritoriju, prilikom razvrstavanja odjeće koju je majka spakovala tog 11. jula 1995. uočili smo i moju odjeću koju sam nosila kao beba. Među tom odjećom je i plavi džemper, koji mi je jedna od poveznica sa majkom i ocem. Taj džemper sam nosila kada smo se porodično fotografisali 1991. godine i to je ujedno i jedina fotografija koju imam sa ocem. Taj džemper krije mnogo uspomena na mene i moju porodicu. Odlučila sam da on bude dio zbrike u Muzeju Memorijalnog centra Srebrenica", rekla nam je Amela.

Osim svog pletenog džempera, Amela je poklonila i svoje dječije cipelice, čarape i jaknu koja je pripadala njenom ocu te porodičnu fotografiju, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije