Bolja strana Bosne i Hercegovine - vijesti koje su nas oduševile u 2023.

1
L. M.
Bolja strana Bosne i Hercegovine - vijesti koje su nas oduševile u 2023.
Foto: Privatni album / Lana Pudar

Godinu na izmaku u Bosni i Hercegovini obilježili su političke krize, hapšenja, brutalna ubistva, femicid, ali u moru crnila, bilo je i onih vijesti zbog kojih smo bili ponosni na ovu zemlju i ljude koji je predstavljaju u svijetu.

Nadamo se da će nam iduća biti puno uspješnija i bolja, a 2023. pamtimo samo po dobrim vijestima.

Iako su naslovi u medijima u većini slučajeva sastavljeni od negativnih informacija te oslikavaju stanje u društvu i državi, izdvojili smo nekoliko događaja koji su vam bar na kratko uljepšali svakodnevnicu.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu

Rekonstrukcija tramvajske pruge najveći je infrastrukturni projekt javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, a završena je 3. septembra 2023. godine. 

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora je počela u septembru 2022. godine. Rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile je trajala od kraja augusta 2021. do septembra 2022. Tokom ovih radova saobraćaju autobusi kao zamjena za tramvaje.

Rekonstrukcija je ukupno koštala više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Pregled godine: Ovo su neki od najvažnijih događaja s bh. političke scene u 2023.

Pregled godine: Ovo su neki od najvažnijih događaja s bh. političke scene u 2023.

Započeti su i radovi na izgradnji tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, kao i dolazak novih tramvaja.

Tramvajska pruga u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Tramvajska pruga u Sarajevu

Korak bliže članstvu u Europskoj uniji

Bosna i Hercegovina je 8. novembra dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za pristupanje Europskoj uniji, čime smo korak biliže članstvu u EU. Kako je u svom izvještaju navela Europska komisija, Bosna i Hercegovina će dobiti preporuku za otvaranje pregovora kada se za to steknu uslovi.

Pohvaljen je rad Vijeća ministara BiH jer su poduzeli značajne korake u usvajanju evropskih reformi nakon dodjele kandidatskog statusa, no bh. vlasti će morati još puno raditi ukoliko žele da zemlju odvedu u EU. Nadamo se da će se to desiti u godini koja dolazi.

Uspjeh sportista

Sportisti su, bez sumnje, najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine. Plivačica Lana Pudar, biciklistkinja Lejla Njemčević, košarkaš Džanan Musa, fudbaler Edin Džeko ostvarili su sjajne rezultate u 2023. godini zahvaljujući kojima se o BiH u svijetu s ponosom pričalo.

Lana Pudar je, između ostalog, u 2023. godini osvojila bronzanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Otopeniju u disciplini 200 m delfin, gdje je postavila i evropski juniorski rekord.

Lana Pudar i Džanan Musa najbolji sportisti Bosne i Hercegovine za 2023. godinu

Lana Pudar i Džanan Musa najbolji sportisti Bosne i Hercegovine za 2023. godinu

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević upisala se u historiju svjetskog biciklizma osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini, sastavljene od četiri utrke Svjetskog kupa.

Lejla Njemčević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Lejla Njemčević

Godinu su obilježili i uspjesi mladih paraplivača Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića.

Barlov je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno na mitingu Svjetske serije u Egiptu, te u disciplini 150 metara miks osvojio srebrnu medalju u seniorskoj, te zlatnu u konkurenciji juniora i isplivao državni rekord i potvrdio drugu A normu za Paraolimpijske igre u Parizu.

Ismail Zulfić
Foto: FENA: Ismail Zulfić

Aktualni nogometni prvak BiH HŠK Zrinjski ove godine je postao prva bh. ekipa koja je izborila grupnu fazu nekog europskog takmičenja.

Sigurno je bilo još događaja i osoba koje su vas oduševile u ovoj godini, a nadamo se da će ih u narednoj biti još više.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba želi vam sretnu i uspješnu 2024. godinu! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije